Пів року Ляшка на посаді очільника МОЗ: успіхи та поразки

Примусова вакцинація, дисконект з вірянами та інші досягнення і "проколи" міністра охорони здоров`я
Ексклюзив
Пів року Ляшка на посаді очільника МОЗ: успіхи та поразки
Віктор Ляшко (фото: УНІАН)
19 Листопада 2021, 10:15
читать на русском

Вже за кілька днів, 20 листопада, Віктор Ляшко святкуватиме свої перші пів року на посаді міністра охорони здоров’я. Пишний бенкет навряд чи доречно буде влаштовувати, враховуючи тисячі випадків COVID-19, які  досі виявляють в Україні щодня. Але не можна не згадати той факт, що Ляшко виконав свою головну обіцянку: 5 мільйонів щеплених українців за перші 100 днів роботи на чолі МОЗ. Чи справляється він як міністр зі своїми обов’язками, які напрямки роботи він недогледів та над чим ще потрібно працювати, аналізував "Парламент.UA" спільно з експертами.

Що обіцяв Ляшко впродовж пів року

Віктор Ляшко з грудня 2019 року обіймав спершу посаду заступника міністра охорони здоров’я, а потім – головного санітарного лікаря України. У цей час міністерське крісло один за одним змінювали різні обличчя. Передостаннім там був Максим Степанов, аж доки у травні цього року його не відправили у відставку нібито через провал вакцинації проти коронавірусу. Ляшко, який вже довгий час опікувався питаннями щеплення, зайняв його місце.

Низку обіцянок новий міністр озвучив під час виступу за трибуною парламенту перед призначенням. Головна – 10 мільйонів щеплень (5 млн повністю вакцинованих українців) за перші 100 днів роботи на посаді. Також Ляшко запевнив, що за літній період, коли очікувалося зниження захворюваності на коронавірусну хворобу, встигне підготувати "якісно нову систему охорони здоров’я", яка реагуватиме на інфекційні хвороби та епідемії.

Денис Шмигаль

Денис Шмигаль та Віктор Ляшко Фото: kmu.gov.ua

А ще очільник МОЗ пообіцяв, що вже з 1 червня буде визначена нова чітка модель лікарень, які прийматимуть хворих на COVID-19. Надалі медзаклади мали б бути переформатовані в такі, які отримуватимуть кошти з програми медичних гарантій за готовність реагувати на інфекційні хвороби та епідемії.

За даними аналітичної платформи "Слово і Діло", за рік Віктор Ляшко встиг озвучити 101 обіцянку. З них 31 виконав, 52 – у процесі та ще 18 – провалив. Тобто, його відсоток виконання обіцянок зараз становить 31. А ось його попередник, Максим Степанов, наобіцяв 146, з яких 73 виконав і рівно стільки ж провалив.

Які обіцянки виконав чинний очільник МОЗ

Обіцяні п’ять мільйонів офіційно (адже є громадяни з підробними сертифікатами) вакцинованих українців – це дійсно перемога. Для порівняння, на момент призначення Ляшка, 20 травня, в Україні були менш як мільйон вакцинованих хоча б першою дозою.

Як і говорив, обіцянку виконав всього з тижневою затримкою. Вважаю це хорошим результатом, адже мали кілька днів святкових вихідних, на які традиційно йде спад охочих вакцинуватися. (От нічого не поробиш з цим нашим "після свят"), – розповів Ляшко.

Ще бувши кандидатом у міністри, він пообіцяв у 2021 році розширити програму "Доступні ліки" на нові захворювання. І це вдалося. У липні Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою з жовтня цього року перелік доповнили препаратами для лікування нецукрового діабету, епілепсії, розладів психіки та поведінки.

Читайте також

Також у липні 2021 року Ляшко пообіцяв до 2022 року закупити понад 600 автомобілів для екстреної медичної допомоги. Наприкінці вересня "Медзакупівлі України" завершили контрактування постачальників для придбання 622 автомобілів "швидкої". Відповідно до процедур закупівлі, було укладено 15 договорів на загальну суму більш як один мільярд гривень. Постачання автомобілів очікуються протягом IV кварталу 2021 року – I кварталу 2022 року.

Серед інших виконаних обіцянок – невідкладне обрання керівника Національної служби здоров'я України, відсторонення керівника охорони здоров’я Запоріжжя, проведення імунопрофілактики проти COVID-19, вдосконалення та перезапуск додатку "Вдома" (спільно з Міністерством цифрової трансформації).

Чому вакцинальна кампанія викликає питання

Попри те, що вакцинація проти коронавірусу останнім часом прискорилася, проводять її "насильно, з порушенням законів та Конституції України", сказав у коментарі "Парламент.UA" кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. За його словами, влада провалила інформаційну компанію, адже не змогла переконати людей щеплюватися добровільно.

Вакцинація здійснюється примусово, при цьому представники низки професій, зокрема вчителі, держслужбовці, працівники сфери обслуговування, зобов'язані вакцинуватися. В іншому випадку вони не будуть допущені на робочі місця і навіть звільнені. Таке рішення влади порушує право людей на працю та трудове законодавство. Людина не може бути звільнена чи не допущена на робоче місце через те, що вона не вакцинована, – наголошує експерт.

Так само, за його словами, влада не має права забороняти поїздки транспортом, відвідування магазинів чи ресторанів невакцинованим громадянам. Це також порушує права людини та є дискримінацією за певною ознакою. Крім того, така політика нібито не спрямована на захист населення від розповсюдження хвороби, адже вакцинована людина так само може переносити хворобу та заражати інших, як і невакцинована.

Віктор Ляшко

Віктор Ляшко (фото: УНІАН)

Натомість культуролог, резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько звернув нашу увагу на те, що Ляшко не спромігся організувати та провести ефективну агітаційну роботу з вакцинації серед вірян.

Це одна з найголовніших причин, чому саме віряни різних конфесій є серед лідерів руху антивакцинаторів. Замість розмови спокійної, з урахуванням особливостей їхнього віросповідання і менталітету – ультимативні вимоги. А це не ті люди, які беззастережно коряться владі, – вважає експерт.

Які ще були поразки в роботі Ляшка

За даними вже згаданої платформи "Слово і Діло", у січні цього року Віктор Ляшко пообіцяв, що вакцинація проти COVID-19 буде добровільною. Але в підсумку все сталося не так, тож це була одна з його 18 провалених обіцянок.

Наступного місяця ще тоді головний санлікар Ляшко запевнив, що на перших етапах вакцинації не будуть щеплювати людей із мобільним способом життя. Однак у березні 2021 року МОЗ дозволило залишками препарату для медиків "поза чергою" вакцинувати публічних і громадських діячів. Деякі з них мають мобільний спосіб життя (зокрема, в межах поїздок за кордон), адже до цього зобов'язує професія. Тому ще одну обіцянку провалено.

У червні цього року Ляшко обіцяв, що повний перехід усіх медичних закладів на формування електронних лікарняних відбудеться з початку вересня 2021 року. Однак відбулася затримка в один місяць, тож дедлайн провалено.

Олександр Хмелевський наголосив, що за Ляшка вітчизняна медицина виявилася неготовою до чергової хвилі коронавірусу, як і до попередніх. Ліжок у лікарнях катастрофічно бракує. В госпіталізації нібито відмовляють навіть людям у важкому стані. Під особливою загрозою опинилися ті громадяни, у яких коронавірус не підтверджено. В них, мовляв, попри важкий стан, практично немає шансів на госпіталізацію. А проте люди хворіють на вірусну пневмонію та інші небезпечні хвороби, тож їх також потрібно підключати до кисню та госпіталізувати.

У розпал епідемії лікарні зіштовхнулися з дефіцитом кисню. Вже маємо померлих через брак кисню. Влада мала врахувати помилки попередніх періодів та створити необхідний запас кисню. Проте цього не було зроблено. Варто відзначити, що влада попри пандемію продовжувала скорочувати медичні заклади. Частина медичного персоналу була переведена на "мінімалку". Лікарі масово звільняються. У багатьох регіонах лікарям не виплачують доплати за "ковідних" хворих, – зауважив експерт.

Також, за його словами, не впоралася і первинна ланка медицини. Мовляв, сімейних лікарів не вистачає, в поліклініках величезні черги. Отримати консультацію сімейного лікаря навіть у телефонному режимі часто проблематично.

Частина сімейних лікарів не хочуть приймати хворих, у яких є підозра на коронавірус. Також є багато випадків, коли лікарі, не бажаючи брати на себе відповідальність, відмовляються надавати допомогу тяжкохворим. Причому це стосується як державних, так і приватних медичних закладів, – зазначив Хмелевський.

Чи потрібен Ляшко на посаді міністра

Голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія у травні обіцяв, що у випадку призначення Віктора Ляшка міністром охорони здоров'я, у нього буде пів року випробувального терміну для того, щоб показати результати своєї роботи.

Я думаю, що пів року [буде випробувального терміну]. Завжди будь-який міністр має такий неформальний імунітет на пів року для того, щоб показати якісь результати, оголосити курс, подивитися, після цього вже є якась попередня оцінка його діяльності, – заявляв лідер фракції.

Монобільшість очікувала від Ляшка прискорення та організацію нормального процесу щеплення проти коронавірусу. Також від Ляшка очікували контролю над питанням паспортів вакцинації міжнародного зразка, щоб українці могли подорожувати Європою, а також над питанням страхової медицини.

Можна стверджувати, що Ляшко не впорався на посаді міністра. Смертність в Україні ­­– найвища в Європі та одна з найвищих у світі. Медичні заклади не впоралися з епідемією. Замість лікування проводиться насильницька вакцинація, яка порушує закони та Конституцію. Проти влади вже подані чисельні судові позови. Не виняток, що за свої дії Ляшко буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Проте вже зараз очевидно, що його слід негайно знімати з посади, – переконаний Олександр Хмелевський.

Євген Савісько зазначив, що, "з урахуванням того хаосу, який масово твориться на первинному рівні надання медичної допомоги", оцінка діяльності Віктора Ляшка на посаді – незадовільна.

Читайте також

1