Дефіцит палива ліквідують: в Україну везуть ще 120 тис. тонн бензину

Також уряд домовився про постачання 254 тис. тонн дизпалива
Головне
Дефіцит палива ліквідують: в Україну везуть ще 120 тис. тонн бензину
АЗС (фото: УНІАН)
12 Травня 2022, 15:09
читать на русском

Український уряд зосередив зусилля для швидшого забезпечення українців пальним. Вже незабаром ринок наповнять необхідним об’ємом пального.

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка України - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона нагадала, що наразі морські поставки заблоковані агресором, а через залізничний і трубопровідний транспорт більша частина пального постачалась з рф та білорусі. А тепер з усіх доступних шляхів залишився автомобільний, який до війни забезпечував лише 3% поставок.

Ми активно переорієнтовуємо Україну на інші маршрути постачання. В результаті збільшили об'єми автоперевезення пального у травні до березня у 15 разів, залізничні та річкові – в 5 разів, - додала вона (досьє Свириденко).

За її словами, цього збільшення поки недостатньо, адже у травні очікується значно більше споживання. Наразі при потребі бензину на травень в обсязі 120 тис. тонн уряд може сприяти забезпеченню його наявності на ринку. Проте триває робота над завезенням запасів для операторів ринку.

Щодо дизелю, то його потреба на травень складає 254 тис. тонн. За її словами, цей обсяг вдасться забезпечити шляхом максимальних обсягів імпорту, збільшивши пропускну спроможність автомобільних переходів та залізничного перевантаження.

Свириденко підкреслила, що сьогодні сукупні залишки операторів показали мінімальне зростання. Тож великі мережі АЗС змогли збільшити ліміти відпуску палива в одні руки.

Нагадаємо, між Україною та Польщею досягнуто домовленість про бездозвільний проїзд для транспортних засобів, які перевозять пальне. 10 травня стало відомо, що Польща доставлятиме в Україну понад 200 тисяч тонн палива щомісячно.

Читайте також

1