Дефіцит солі в Україні: ціна на продукт в окремих регіонах підскочила у десять разів

Українців просять не підіймати ажіотаж та не скуповувати всю сіль
Ексклюзив
Дефіцит солі в Україні: ціна на продукт в окремих регіонах підскочила у десять разів
Сіль Фото: https://www.facebook.com/artyomsalt
25 Травня 2022, 14:00
читать на русском

Після новин про зупинення роботи державного підприємства "Артемсіль" у Донецькій області українці почали розкуповувати сіль, а продавці значно підвищувати ціни на дефіцитний товар.

Зокрема, вже було помічено продаж кілограмової пачки солі в одному з магазинів Львова за 95 грн (при нещодавній ціні в районі 10 гривень). Йодовану сіль продавали за 85 грн.

Сіль за 95 грн "Перша приватна мемарня" https://t.me/privatnamemarnya

Українці у соцмережах пишуть, що в магазинах солі українського виробництва майже не знайти:

Деякі громадяни покладають надію на діючу солеварню в Дрогобичі:

Вона, на жаль, не зможе забезпечити потреби всієї країни і можливо навіть Львівської області. Але в давні часи не лише Дрогобич виробляв сіль, а й Стара Сіль, Дрогобич, Трускавець, Стрий, Болехів, Долина, Космач, Косів, Солотвин, .... (і ще десятки населених пунктів). Можливо настав час відродити хоча б частину цих солеварень. Вони можуть бути як промисловими так і туристичними об'єктами.

Також потреби українців у солі частково може покрити  Модрицький сільзавод у Трускавці - він вироблятиме 100 тисяч тонн солі на рік. Але його будівництво поки тільки погоджене.

Тим часом голова Черкаської ОВА Ігор Табурець просить не скуповувати масово сіль. Відповідне звернення він опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці.

Табурець наголосив, що наразі постачальники та торговельні мережі налагоджують імпорт цього товару з-за кордону.

Магазини отримують продукцію з певною ритмічністю та у визначених обсягах середнього споживання. Коли панічні настрої, то навіть у мирний час, що вже говорити про воєнний стан, виникає дефіцит. Тому купувати в міру, а не в надлишку сьогодні вкрай важливо. Так само важливо, як було в перші тижні повномасштабної війни, коли наші торговельні та аптечні мережі налагоджували нову логістику постачання товарів, – написав він.

Також він додав, що на хлібзаводах області запас солі є. На Черкащині був створений резерв для критичних потреб.

Голова Полтавської громади Олександр Мамай звернувся до полтавців зі зверненням купувати солі стільки, скільки потрібно, а не про запас:

Шановні полтавці! Прошу вас не панікувати і не скуповувати з полиць магазинів всю сіль. Не створюйте штучний ажіотаж, адже люди, у яких вона справді зараз закінчилася, не можуть купити солі. А в інших вдома стоїть декілька упаковок солі, якої вистачить на десять років. Тож не робіть великих запасів. Подумайте про інших. Дякую за розуміння, – написав він у своєму телеграм-каналі.

Наші кореспонденти пройшлися маркетами в кількох обласних містах - Одесі, Дніпрі, Чернівцях, Ужгороді. Вони на власні очі переконалися, що дефіцит солі таки настав, але він штучний, бо продавці не встигають виставляти товар на полиці, як його тут же розкуповують.

Сіль, фото: Парламент.UA

Розкуповують українці також сіль іноземних виробників, ціна на яку, до речі, не така вже й висока.

Сіль з Італії Фото: Парламент.UA

Сіль виробництва Польщі коштувала 45 грн за кілограм.

В Одесі сіль вітчизняних виробників продавали за 85 гривень.

Якщо у магазинах дефіцит солі спостерігається, то купити онлайн такий неочікувано рідкісний продукт, можна спокійно і за помірними цінами.

Зокрема, у Сумах за кілограм солі просять 24 гривні:

Сіль у Сумах

Наприклад Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР, пропонує не наполягати на вживанні солі, а замінити її більш корисними продуктами:

Українцям нагадали, що надмірне вживання цієї спеції загрожує нам сольовими відкладеннями і різноманітними хворобами, які безпосередньо пов’язані з цим процесом? Серед проблем зі здоров’ям, що виникають якщо сіль вживати безконтрольно: підвищений артеріальний тиск, погіршення мозкового кровообігу та роботи нирок, надмірна маса тіла через затримку рідини в організмі та багато інших.

Тому, щоб убезпечити себе і своє здоров’я, дієтологи радять скоротити щоденну кількість вживаної солі, воно повинно бути не більше однієї десертної ложки на день.

Які смачні та корисні продукти можуть замінити сіль:

  • Соєвий соус збагатить смак страв і принесе велику користь організму. Він знижує ризик розвитку пухлин, уповільнює процеси старіння, поліпшує кровообіг. Низька калорійність соєвого соусу дозволяє включати його в дієтичне харчування. Щоб повернути прісній їжі колишній смак, соусу потрібно менше, ніж солі, так як в ньому містяться амінокислоти, які допомагають яскравіше відчувати солоний смак.
  • Морська капуста. Водорості ламінарія від природи мають солонуватий присмак, вони є низькокалорійними і можуть стати відмінним замінником солі у стравах. Морська капуста містить багато йоду та інших корисних речовин – калію, клітковини вітаміну В12. Щоб уникнути специфічного смаку, можна використовувати сушені водорості.
  • Сушені овочі. Всі овочі містять хлорид натрію, а в сушених плодах концентрація солі дуже велика. Замініть свіжі овочі на моркву, томати, болгарський перець – сушеними для приготування гарячих страв. Та і зберігати їх зручно.
  • Селера. Під час росту селера вбирає велику кількість органічного натрію з ґрунту, її листя, стебла і коренеплоди мають солонуватий присмак. До того ж селера – джерело вітамінів А, С, Е, групи В, калію, бору, заліза, магнію, селену, кальцію, марганцю, хлору, сірки, цинку і фосфору, а також ефірних олій. Селеру можна додавати до страв у свіжому і сушеному вигляді.
  • Лимонний сік і оцет. Замість солі можна додати до страви трохи кислинки для більш виразного смаку. Особливо вдало цитрус підкреслює смак риби і морепродуктів. Для м’яса більше підійде оцет – столовий, яблучний, винний, рисовий, солодовий, бальзамічний.

Читайте також