Сіль в Україні може стати дефіцитом: через війну на Донеччині зупинилося ДП "Артемсіль"

Запас готової продукції з підприємства вивезли ще у квітні
Головне
Сіль в Україні може стати дефіцитом: через війну на Донеччині зупинилося ДП "Артемсіль"
Сіль Фото: https://www.facebook.com/ArtyomsaltUkraine
23 Травня 2022, 21:07
читать на русском

У Донецькій області через війну вже місяць як не працює держпідприємство "Артемсіль", яке є найбільшим у Європі з солевидобутку.

Як розповів "Вільному радіо" в.о. директора "Артемсіль" Віктор Юрін, запас готової продукції з підприємства вивезли ще у квітні.

Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП "Артемсіль" вже евакуювались. Більшості працівників адміністрації,  інженерно-технічних робітників немає на місці, - розповів він.

За словами Юріна, підприємство зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара:

Нашу вузлову станцію "Сіль", куди ми підтягували вагони зі своїх під’їзних шляхів, регулярно обстрілюють. "Артемсіль" в основному орієнтована на відвантаження продукції залізничним транспортом. Автомобільним транспортом ми можемо вивозити тільки незначну частину. Тому навіть за нормальних обставин нам потрібно відвантажувати видобуту сіль у щось. А якщо залізниця не працює, ми теж фактично не можемо.

На думку керівника підприємства, тепер Україні доведеться ввозити більше солі з-за кордону:

Для того, щоб сіль була у продажу, її ж треба виготовляти. В якихось магазинах напевно є. Я в Києві, у Вінниці зустрічав. Зате з’явилась турецька, румунська сіль… Поки ведуться бої, доведеться заміщувати (нашу сіл. - Ред.) імпортованою.

Юрін вважає, що зупинку ДП "Артемсіль" відчують на собі й споживачі за кордоном, бо підприємство постачало свою продукцію в Угорщину, Польщу, Грузію, Молдову, Азербайджан, Румунію.

Однак він заспокоїв, що пластам кам’яної солі під землею нічого не загрожує, лише тим об’єктам, які на поверхні. Тому після закінчення бойових дій в регіоні роботу підприємства можна буде відновити.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства каже, що в Україні не буде дефіциту на яйця, м'ясо птиці, молоко та овочі. У відомстві впевнені, що внутрішній ринок України буде стабільним.

Читайте також

1