День пам'яті трьох мучеників: яке церковне свято 19 вересня

У світі святкують День народження смайлика
Важливо
День пам'яті трьох мучеників: яке церковне свято 19 вересня
Фото: pixabay
19 Вересня 2023, 07:21
читать на русском

День пам'яті мучеників Трохима, Саватія і Доримедонта - це православне свято, яке відзначається 19 вересня. Цього дня православна церква вшановує пам'ять трьох християнських мучеників, які загинули за віру в Ісуса Христа в III столітті.

Також 19 вересня (2 жовтня за юліанським календарем) - день пам'яті князя Ігоря Чернігівського і Київського. Князь Ігор жив у ХІІ столітті й був сином Олега Святославовича, князя Чернігівського і Новгород-Сіверського, а також правнуком святого Ярослава Мудрого.

Церковне свято 19 вересня за старим стилем - день Архангела Михаїла, відомий як Михайлове чудо.

Історія мучеників

Святі Трохим, Саватій і Доримедонт були родом із міста Антіохії. Вони були відомі своєю благочестивістю і любов'ю до ближнього. Одного разу вони стали свідками язичницького святкування, де приносили жертви ідолам. Святі рішуче засудили це свято і закликали язичників навернутися до Христа. За свою віру святі були схоплені та піддані жорстоким тортурам. Святий Саватій помер від тортур, а святі Трохим і Доримедонт були замучені до смерті. Святі Трохим, Саватій і Доримедонт є покровителями бджіл та бджолярів. Цього дня в Україні традиційно збирають мед і готують вулики до зими.

Що заборонено робити

  • Не варто 19 вересня мити голову, різати що-небудь, рубати, колоти, а також займатися домашніми справами – шити, прати, прибирати.
  • В цей день категорично заборонено лаятися, обманювати, конфліктувати та вживати погані слова.
  • 19 вересня їжу, що залишилася після святкового столу, в жодному разі не можна викидати, а краще віддати нужденним.
  • Не можна пити алкоголь і переїдати, у разі порушення заборони можна потрапити в халепу.

Народні прикмети та традиції на 19 вересня

  • Якщо до цього дня листя з берези та дуба опало не чисто - треба чекати суворої зими.
  • Погода тепла - осінь буде спокійною.
  • Грім гримить - зима буде безсніжною.
  • Іній з ранку - до спокійної та теплої осені.
  • Дме південний вітер - до хорошого врожаю озимини.
  • Багато жолудів - до гарного врожаю хліба наступного року.

Які іменини: Архип, Давид, Кирик, Кирило, Макар, Михайло.

Крым того, 19 вересня в Україні і світі святкують День народження смайлика. Історія піктограми, яка складається з букв, цифр та розділових знаків, розпочалася ще 1963 року в США. Тоді відомий художник Гарві Белл намалював усміхнене обличчя, яке згодом стало символом страхової компанії. А ось справжній смайл в Мережі був створений 1982 року Скоттом Фалманом, який запропонував своїм колегам використовувати в листуванні конкретну послідовність знаків, щоб показувати свої емоції. Символи нагадували обличчя, яке усміхається.

Як відомо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат. Коли і які церковні свята у вересні 2023 року будуть за новим календарем - розповідаємо в матеріалі.

Читайте також

1