День святої Анни 22 грудня: як відзначають свято

Святій Анні моляться вагітні та жінки, які хочуть мати дитину
День святої Анни 22 грудня: як відзначають свято
21 Грудня 2022, 09:10
читать на русском

22 грудня християни східного обряду відзначають День зачаття праведної Анною Пресвятої Богородиці. Свято називають День святої Анни, Анна Зимова чи Анна Темна. Святу вважають покровителькою дівчат та жінок, які мріють про дитину чи вже вагітні.

Що не можна робити у цей день

  • У свято не можна лаятися, марнословити і бажати іншим зла.
  • У цей день не можна шити, в'язати, вишивати. Навіть брати до рук голку забороняється.
  • Вважається також, що цього дня не можна виходити з дому вночі чи ввечері.

Прикмети свята

Наші пращури вважали, що з цього свята починається зима. У народі говорили "На Анну сідай у санки" та "Анна зиму зрушила". Деякі прикмети цього дня також були пов'язані з бджільництвом.

  • На Анну бджоли починають мед їсти.
  • Яким буде день до полудня, такою буде зима до кінця грудня.
  • Сонце після Анни повертається до літа, а зима – до морозу.
  • На Анну Зимову похмуро та іній на деревах – останній день року буде теплим та похмурим.
  • 22 грудня погода тиха та безвітряна – чекай на щедрий урожай фруктів.
  • Коли на Анну зимовий дощ – навесні буде дощова погода.

Що потрібно робити цього дня

Цього дня заведено молитися святій. Її молять про допомогу в зачатті дитини, позбавлення від безпліддя, зцілення від хвороб, а також здоров'я дітей та сім'ї.

Бажано також відвідати церкву та побувати на службі.

Свято у народі також вважали днем бджоляра. Цього дня було заведено доглядати вулики і читати змови, щоб бджоли приносили мед.

Молитва до святої Анни на допомогу у вагітності

З серцем, сповненим щирої поваги, приходжу перед Тобою, блаженна свята Анно! Ти – це привілейоване і особливо улюблене створіння, яке своїми незвичайними чеснотами і святістю заслужило собі у Бога на вищу милість: дати життя скарбниці всіх благ, тієї блаженної між жінками, Матері Утіленого Слова, Пресвятій Діві Марії Прошу Тебе, наймилостивіша Свята, призи в Твоїх праведних слуг Обіцяю Тобі, все моє життя вірно Тобі почитати за ті чесноти, якими ти так щедро була прикрашена. Випроси мені, щоб я дізнався(ла) свої гріхи і правдиво жалував(а) за них, жваво любив Ісуса і Марію і вірно і постійно виконував(а) обов'язки свого стану, визволь мене від усіх небезпек цього життя і прийди до мене з допомоги в годині моєї смерті, щоб я врятував(а) і добрався(а) до неба і там разом з Тобою, найщасливіша Мати, величав(а) і вихваляв(а) Боже Слово, що стало мужем у лоні Твоєї Пресвятої Дони, Діви Марії. Амінь.

Читайте також

1