Депутати Європарламенту пригрозили скасуванням безвізу окремим українським олігархам і політикам

Вони звернулися до глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії з відкритим листом
Головне
Депутати Європарламенту пригрозили скасуванням безвізу окремим українським олігархам і політикам
Фото: Укрінформ
5 Жовтня 2020, 16:29
читать на русском

Депутати Європарламенту звернулися до глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії з відкритим листом, в якому виступили з попередженням для політиків і олігархів, відповідальних за згортання реформ.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на текст листа євродепутатів Віоли фон Крамон, Міхаеля Галера та Раси Юкневічене.

Євродепутати зазначають, що у боротьбі з корупцією український уряд ще в перші дні вселяв надію.

Сам президент передбачив "Україну своєї мрії", де "вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники реальні тюремні строки". Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє", - йдеться у листі.

Читайте також

Ми не можемо не бачити, що деякі члени "Слуги народу" поширюють кремлівську дезінформацію, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ та САП. Ті самі члени не цураються дружити з олігархами та "недоторканими" або публічно виступати за розрив зв’язків з ЄС, - стверджують парламентарі.

Автори листа нагадують про падіння України у рейтингу сприйняття корупції, згортання реформ, проблеми у призначенні керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зупинку обвинувачення у справах корумпованих суддів. Все це, за їх словами, загрожує Україні втратою макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд євро.

Євродепутати також зробили застереження у зв’язку з безвізовим режимом.

Що стосується безвізового режиму, це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС – але все ж ми залишаємо за собою право накладати конкретну відмову в таких свободах окремим олігархам, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності, - йдеться у листі.

Головний дипломат ЄС нагадав, що незалежність антикорупційних органів є умовою безвізу. При цьому у Європарламенті висловили розуміння, що окрім "десятків поганих яблук" у "Слузі народу", ця партія є майданчиком для енергійних законотворців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе і боротися за її європейське майбутнє.

Слід зазначити, що лист євродепутатів з’явився після того, як Давид Арахамія відкинув нібито "чутки" про можливе скасування безвізу, сказавши, що реагуватиме лише на листи.

Нагадаємо, 17 вересня повідомлялося, що у Європарламенті попередили Україну про фінансові ризики, які можуть виникнути через проблемну процедуру відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

А Віола фон Крамон заявила, що через ситуацію навколо призначення нового керівника САП Україна може втратити безвізовий режим і велику фінансову допомогу від ЄС.

Поки міжнародне співтовариство зайнято Білоруссю, уряд України спішно підштовхує кандидатів, які не мають досвіду і порядності, до вибору глави САП. Це не полетить. Уряд ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і подальшу трансляцію допомоги в розмірі 1,5 млрд євро, — написала вона.

Після цього прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що безвізовий режим з Європейським Союзом для України не відміняється.

Також депутатка Європарламенту від ФР Німеччини, членкиня комітету у закордонних справах Віола фон Крамон вдруге попередила Україну, що вона може втратити безвізовий режим з Європою через відбір нового очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Також вона звернулась до глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, який 18 вересня заявив, що погрози від депутатки є лише чутками.