Депутати відхилили законопроєкт про електрошокери для поліції

У Нацполіції хотіли розширення списку ситуацій і осіб, до яких можливе застосування пристрою
Депутати відхилили законопроєкт про електрошокери для поліції
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
29 Квітня 2021, 18:46
читать на русском

Верховна Рада відхилила законопроєкт №4375 про внесення змін до статті 45 Закону України "Про Національну поліцію" і не стала розширювати повноваження поліції по використанню електрошокера.

Відповідне рішення народні депутати ухвалили на засіданні у четвер, 29 квітня.

Наразі поліціянти можуть застосовувати електрошокери для відбиття нападу на себе, іншу особу і/або об'єкт, що перебуває під охороною. Також дозволено таким чином відбивати напад тварини, що загрожує життю і здоров'ю правоохоронця або іншої особи.

У Нацполіції заявляли, що вищезазначених підстав недостатньо, оскільки вони не повною мірою враховують всі можливі випадки застосування. Зокрема, це стосується затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти; затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров'ю людей, зокрема поліціянта.

Законопроєкт пропонував також дозволити поліціянтам використовувати електрошокер для:

  • затримання особи, що скоїла адміністративне чи кримінальне правопорушення і здійснює фізичний опір поліцянтові;
  • затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;
  • затримання особи, яка вчиняє збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • затримання особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, які загрожують здоров’ю чи життю людей, зокрема поліцейського.

Раніше підкомітет з питань діяльності органів правопорядку правоохоронного комітету Верховної Ради висловив декілька зауважень до закону, зокрема, про доцільність застосування поліціянтами шокерів до людей з серцево-судинними захворюваннями і вагітних жінок. Комітет відправив його на доопрацювання, але під час засідання депутати відмовилися відправляти його на повторне перше читання і відхилили.


Контекст. 11 листопада на засіданні уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував законопроєкт "Про внесення змін до статті 45 Закону України "Про Національну поліцію", метою якого є вдосконалення правових підстав застосування поліціянтами електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Кабінет міністрів на засіданні 11 листопада погодив законопроєкт, яким хочуть збільшити кількість випадків, коли поліціянти матимуть право застосувати електрошокери.

Більше про те, коли поліціянти можуть застосовувати електрошокери у своїй роботі, читайте у нашому матеріалі: "Аваков хоче дозволити поліціянтам частіше бити шокерами: чи доцільно це"

1