Дерусифікація в Україні: чи треба міняти документи при перейменуванні міст і вулиць

При продажі нерухомості треба надавати документ про перейменування вулиці
Важливо
Дерусифікація в Україні: чи треба міняти документи при перейменуванні міст і вулиць
Документи для конкурсу (Фото: pexels)
4 Квітня 2023, 11:42
читать на русском

В Україні розпочалася дерусифікація бульварів, вулиць та площ, що були названі на честь державних чи культурних діячів Росії. Тепер нові назви вулиць будуть відрізнятися від тих, що зазначені в документах.

Експерти "Юридичного порадника для ВПО" пояснили, чи потрібно змінювати назви вулиць в документах на житло або у паспорті.

Вони підкреслили, що законодавством України не передбачено обов’язку змінювати документи, в яких зафіксовано місце реєстрації (прописка), чи звертатися до органів влади у разі перейменування населеного пункту, вулиці чи інших об’єктів.

Відповідно до положень Закону "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" у разі прийняття рішення про:

  • зміну нумерації будинків;
  • перейменування географічних об’єктів, населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць;
  • змін в адміністративно-територіальному устрої,
  • вносяться зміни до реєстру територіальної громади із збереженням попередніх даних про дату реєстрації або декларування місця проживання (перебування).

Надалі така інформація вноситься до:

  • відомчої інформаційної системи міграційної служби;
  • Єдиного державного демографічного реєстру.

Однак ці процеси відбуваються без участі особи.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, в тому числі квартиру, регулюються Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

За загальним правилом, Закон не вимагає внесення змін до правовстановлюючих документів (наприклад, свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину) у зв’язку із перейменуванням вулиці (проспекту). Але у разі відчуження нерухомого майна до пакета документів потрібно додати рішення уповноваженого органу про перейменування.

Нагадаємо, у Києві одну з вулиць можуть перейменувати - назвати іменем загиблого ексглави МВС Дениса Монастирського, депутати зібрали 150 підписів.

Читайте також

1