Деталі до військових літаків та вертольотів постачали з Харківщини до Росії - фото

Ділки вносили неправдиві відомості до товарно-супровідної документації
Деталі до військових літаків та вертольотів постачали з Харківщини до Росії - фото
Котрабанда військових деталей до Росії Фото: ssu.gov.ua
23 Жовтня 2021, 05:11
читать на русском

Контррозвідка СБУ викрила масштабну схему тіньового виробництва, розкрадання і переправлення до РФ комплектуючих для російської бойової авіації.

Як повідомила пресслужба Служби безпеки України, військову продукцію зловмисники викрадали в процесі виробництва на одному з оборонних держпідприємств у Харківській області.

На замовлення представників РФ, учасники схеми нелегально постачали їм запчастини для авіадвигунів російських бойових літаків. Серед них – винищувачі МіГ-29, Су-27 та Су-30, а також ударні гелікоптери Мі-24 і транспортно-бойові вертольоти Мі-35, - йдеться у повідомленні.

Для незаконного переправлення комплектуючих через митний кордон, ділки вносили неправдиві відомості до товарно-супровідної документації.

Встановлено, що схему нелегального експорту організували посадовці вітчизняного держпідприємства і керівники афілійованих комерційних структур. Для незаконного збуту військової продукції за кордон, ділки налагодили контакти з представниками воєнно-промислових комплексів РФ та однієї з країн Східної Азії.

Під час обшуків на виробництві та за адресами проживання зловмисників, правоохоронці виявили:

  • велику кількість авіаційних запчастин, підготовлених до нелегального переправлення за кордон;
  • чорнову бухгалтерію та електронні носії інформації, які підтверджують протиправну діяльність.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторам та учасникам злочинної схеми про підозру у вчиненні правопорушень за двома статтями.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими органів безпеки, триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до неї.

Нагадаємо, що контррозвідники Служби безпеки України запобігли можливому незаконному вивезенню за кордон військових товарів до зенітно-ракетних комплексів.

Читайте також