З України намагались вивезти деталі до зенітно-ракетних комплексів - СБУ

Ділки незаконно привласнили військове майно
З України намагались вивезти деталі до зенітно-ракетних комплексів - СБУ
Фото: СБУ
26 Липня 2021, 14:25
читать на русском

Контррозвідники Служби безпеки України запобігли можливому незаконному вивезенню за кордон військових товарів до зенітно-ракетних комплексів.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Зазначається, що незаконну оборудку організував колишній працівник одного з вітчизняних оборонних заводів. Він також залучив декількох знайомих з Київської та Житомирської областей.

Спільники налагодили механізм незаконного привласнення військового майна, зокрема комплектуючих до зенітно-ракетних комплексів малого і дальнього радіуса дії, а також конструкторську документацію до цих видів озброєння, - йдеться у повідомленні.

Одного з учасників групи викрили під час перевезення шести військових приладів до Києва.

Під час обшуків за місцями проживання та тимчасового перебування "ділків" правоохоронці виявили:

  • документи, що підтверджують незаконну діяльність;
  • комплектуючі частини до зенітно-ракетного озброєння.

Усі вилучені предмети було направлено на експертизу. А слідчі розпочали кримінальне провадження за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 2 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю);
  • ч. 3 ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових та інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем).

Наразі триває досудове розслідування, встановлюються всі обставини правопорушення та причетні.

Нагадаємо, що СБУ викрила групу компаній на незаконних військових поставках до РФ. Декілька афілійованих підприємств у Дніпрі вигравали тендери від Міністерства внутрішніх справ та Федеральної служби охорони РФ і в обхід українського законодавства торгували з країною-агресором.

Читайте також

1