Директори автобази і готелю Верховної Ради отримують більше, ніж Стефанчук і Арахамія

Директори державних підприємств, які обслуговують нардепів, живуть у розкішних маєтках і їздять на авто преміум класу
Головне
Директори автобази і готелю Верховної Ради отримують більше, ніж Стефанчук і Арахамія
Верховна Рада
26 Січня 2024, 09:41
читать на русском

Видатки на утримання Верховної Ради зросли за рік майже на 200 млн грн. Навіть після зростання заробітної плати жоден із парламентарів, включно з головою парламенту, не зароблятиме стільки, скільки керівник автобази Ради. У власності парламенту ціла низка підприємств, які забезпечують харчування, утримують будинки, їдальню, автівки нардепів.

Керівники цих підприємств Ради володіють маєтками в передмісті, за рік декларують по чотири Tesla та мають високі зарплати. Про те, хто та скільки заробляє, читайте в матеріалі.

Нардепи отримують менше, ніж менеджери, що їх забезпечують

Заробітні плати народних депутатів залежать від прожиткового мінімуму. З січня прожитковий мінімум зріс, тому виросли і оклади депутатів. Наприклад, "голий" оклад спікера Руслана Стефанчука збільшився з 32 208 до 36 336 грн. Однак, згідно з декларацією, минулого року він отримав 718,3 тис. грн зарплати та 478,8 тис. грн у вигляді компенсації витрат на депутатську діяльність. У сумі це 99,7 тис. грн на місяць у середньому.

Перший заступник Стефанчука Олександр Корнієнко щомісячно отримує близько 44,8 тис. грн. Фактично його дохід обмежується зарплатою. Порівняно небагато отримує в Раді і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія – у середньому 34 849 грн.

У кошторисі Верховної Ради видатки на зарплати зросли з 840 млн до 945,7 млн грн. А загальний бюджет виріс з 2,7 млрд до 2,9 млрд грн. Що цікаво, жоден з депутатів, включно з головою Верховної Ради, не отримує стільки, скільки керівник парламентської автобази.

Поки Стефанчук щомісяця отримує менш ніж 100 тис. грн, очільник автобази Ради – 130 тис. грн. Так, для нардепів працює окремо підприємство – "Автобаза управління справами Верховної Ради". Автопарк налічує 238 машин, найпопулярніша модель – Toyota Camry. У підприємства є директор – Борис Богославець. Що цікаво, минулого року його середня зарплата становила майже 130 тис. грн на місяць, він заробив понад 1,5 млн грн за рік. Тож відповідальний за транспорт для нардепів заробляє більше, ніж нардепи.

Зважаючи на декларацію, Богославець – пенсіонер. Його дружина не працює і доходу немає. У подружжя є квартира в Києві, а також маєток у с. Зазим’я в передмісті столиці. Площа будинку – близько 300 квадратів. За найскромнішими підрахунками, таке житло коштує не менш ніж 300 тис. доларів.

Кожному підприємству Ради – Toyota в автопарк

Своя Toyota Camry є ще в одного держпідприємства, що належить Верховній Раді – "Державному будівельному комбінату Управління справами ВР". Директор цього підприємства Ігор Скочинський має квартиру у Фастові, а щомісячна зарплата становить усього близько 36,4 тис. грн.

На Toyota Camry має можливість їздити і директор "Управління житловими будинками", що належить Верховній Раді. В автопарку підприємства всього три авто і аж 56 об’єктів нерухомості (переважно квартири). Найбільше квартир за адресою Срібнокільська, 24 (так званий депутатський будинок). Тут у депутатів є службові квартири.

Директор підприємства Ігор Колесник у середньому отримував 67 тис. грн на місяць. Його дружина Вікторія Колесник працює в "Конча-Заспа" Державного управління справами. Фактично вони колеги: обидва займаються тим, що утримують нерухомість для можновладців. Колеснику належить маєток площею 253 кв. м у с. Гвоздів, а також земельні ділянки навколо нього.

Своя Toyota Camry, звісно, є і у готелю "Київ", який належить Верховній Раді. Підприємством з 2016-го керує Вікторія Туча. Щомісячно вона заробляє менш ніж 27 тис. грн на місяць. Проте її чоловік минулого року задекларував дохід у розмірі 143 тис. грн на місяць від "зайняття підприємницькою діяльністю". Керівниці депутатського готелю належить маєток площею 389,1 кв. м у с. Старі Безрадичі і дві хутряні шуби.

Раді також належить готельний комплекс "Національний" (Липська, 5). Ольга Сайченко очолила підприємство тільки минулого року. За шість місяців її зарплата склала 396 тис. (близько 66 тис. грн на місяць). У своїй декларації вона вказала чоловіка, будинок площею 117,6 кв. м у передмісті. У 2022-му подружжя проїдало збереження: ані в Ольги, ані у її чоловіка не було доходів. А 2023 року вони задекларували 4 автомобілі Tesla, серед яких Tesla Model 3. Власниця – Ольга Сайченко. Зважаючи на кількість електрокарів, подружжя опікується екологією.

Читайте також

1