Дитина у термальні комі: медики розповіли про стан хлопчика з Черкас

У хлопчика погіршилися всі показники
Дитина у термальні комі: медики розповіли про стан хлопчика з Черкас
Лікарня Фото: УНІАН
30 Серпня 2021, 18:39
читать на русском

У Черкасах медики продовжують боротись за життя 7-річного хлопчика, якого доставили до лікарні з сильними гематомами головного мозку, покусаними вухами, надірваними губами та статевим органом.

Про стан дитини на 30 серпня розповів директор Черкаської дитячої обласної лікарні Микола Кондрацький, пише Суспільне.

Погіршилися всі показники, спостерігаємо негативну динаміку. Дитина все ще у термінальній комі, у нього поліорганна недостатність, зокрема, нирок та печінки, - сказав лікар.

Нагадаємо, що депутат Черкаської обласної ради, колишній народний депутат Олег Петренко на своїй сторінці у Facebook розповів про хлопчика, якого закатованого доставили до лікарні. За іншою версію - він впав з купи цегли.

Як раніше повідомила лікарка-анестезіолог Черкаської обласної дитячої лікарні Світлана Федченко у коментарі Суспільному, у хлопчика наднизька діяльність мозку, її ледь фіксують прилади, а дихає він лише завдяки апарату штучного дихання. Кровообіг підтримують за допомогою медикаментів, оскільки організм не може самостійно підтримати тиск.

До лікарні хлопчика привезли на "швидкій" з ознаками мозкової коми третього ступеня. Це сталось 24 серпня, за словами лікарки. Дитину супроводжувала бабуся, яка не змогла розповісти, що сталось та як дитина отримала такі травми.

За словами Федченко, найсерйознішою травмою, від якої залежить життя дитини, є черепно-мозкова травма. Є також внутрішня та поверхнева гематоми. Найважче, як вона розповіла, це сильний забій мозкової тканини, яку показала комп'ютерна томографія. Щодо інших травм, то це подряпини, дефекти шкіри, запальні процеси навколо вух та статевих органів.

За словами директорки Черкаської обласної дитячої лікарні Наталії Волчкової, хлопчика доставили у вкрай важкому стані: "Дитина була без свідомості, в комі. Були численні садна на тілі, гематома лобної частини голови, рвана рана нижньої губи, рана вуха і дефекти тканин округлої форми по тілу на лівому стегні".

Під час детального огляду, як розповіла директорка, медики виявили пролежні на куприку і на потилиці. Це може свідчити про те, що дитина страждала вже не перший день і садна по тілу були різного ступеню заживлення.

Крім того, аналіз крові у дитини показав, що рівень гемоглобіну крові був наднизький — 51. Волчкова зазначила, що це говорить про те, що дитина не доїдала або навіть не їла.

Рваних ран, як від укусів тварин чи відбитків зубів, не було. Це переважно садна, гематоми, - додала директорка.

Ігор Фесун, директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, зазначив, що ввечері 24 серпня бабуся хлопчика викликала швидку медичну допомогу.

Вона викликала швидку, сказала, що, на її думку, в дитини черепно-мозкова травма. За її словами, в дитини на голові була велика гематома, він дві доби майже нічого не їв і зранку вона не може його розбудити, - сказав він.

Фесун додав, що медики на місці побачили дитину без свідомості, з великою гематомою на голові, рваною раною на вусі, травмою губи. У дитини був частково відсутній статевий орган.

З бабусею, яка супроводжувала дитину, була її внучка. Жінка лише розповіла, що мама дитини з чоловіком перебувають на операції в Києві. Також медик додав щодо відсутності частини органів у дитини — ці травми незрозуміло коли отримані.

Класна керівниця 7-річного хлопчика Юлія Головкіна розповіла, що батьки цікавилися щодня успіхами дитини, питали про оцінки та поведінку. При цьому хлопчик життєрадісний, світлий, завжди усміхнений, ладить з однолітками. Читає краще всіх у класі, гарно вирішує завдання. Творча, товариська дитина.

Речниця Нацполіції області Зоя Вовк зазначила, що, за словами бабусі хлопчика, дитина отримала травми після падіння з купи цегли у дворі.

Хлопчик виліз на купу з цеглою, з якої впав і отримав травми. Протягом п’яти днів він перебував вдома, бабуся намагалася самостійно надавати домедичну допомогу. Коли побачила, що він лежить без свідомості, викликала швидку. У реанімаційному відділенні хлопчика оглядали медики та експерт. Травми, які є у нього, характерні для падіння, також є подряпини на кінцівках рук і ніг. Слідів від укусів тварин не виявлено, всі органи у дитини на місці, - розповіла речниця.

При цьому перший заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Артем Шляхов зазначив, що прокуратура розпочала та розслідує два кримінальні провадження: за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 та ч. 3 ст. 135 Кримінального кодексу України.

Підозри не вручення, а бабуся дитини перебуває під судовим слідством. Бабуся хлопчика вже притягувалась до кримінальної відповідальності за грабіж та побиття. Наразі з’ясовуються обставини, за яких хлопчик отримав тілесні ушкодження, була призначена судово-медична експертиза.

Водночас слідством встановлені дані, що можуть свідчити про залишення у небезпечному для життя стані та без допомоги травмованого хлопчика, який її потребував та з об’єктивних причин був позбавлений можливості вжити заходів до самозбереження, - зазначили в пресслужбі Черкаської обласної прокуратури.

Також служба у справах дітей перевірить умови проживання дитини та повноту виконання батьківських обов’язків.

Читайте також

1