Доба стала коротшою, а Земля прискорила обертання – вчені

Оскільки Земля почала обертатися швидше, в добі нині менше, ніж 24 години
Доба стала коротшою, а Земля прискорила обертання – вчені
Земля (Фото: pexels)
9 Січня 2021, 05:03
читать на русском

Учені заявили, що від середини 2020 року наша планета прискорила обертання і в добі нині стало менше, ніж 24 години.

Про це повідомило The science.

Поки що зміну тривалості доби помітно тільки на атомарному рівні, однак навіть така незначна зміна може призвести до деяких наслідків для нашої планети. Оскільки раніше на один оборот планета витрачала 86,4 тис. секунд, а зараз ця цифра стала менше, то в середньому дні проходять на 0,5 секунди менш як 24 повних годин.

Ця крихітна втрата часу виявляється тільки на атомарному рівні, але має далекосяжні наслідки, — йдеться в повідомленні.

Вчені заявили, що у 2020 році спостерігався найкоротший день з моменту, коли людина почала вести облік часу обертання Землі. Це сталося 19 липня, тоді доба була на 1,4602 мілісекунди коротше повних 24 годин. Всього протягом минулого року було зафіксовано 28 коротких днів. Хронометристи кажуть, що якщо швидкість обертання нашої планети виросте, то потрібно буде додавати негативну високосну секунду, але поки про це говорити рано.

Тим часом світові хронометристи стурбовані й обговорюють, чи варто додавати "високосну секунду" до атомного годинника, який відраховує час на Землі.

Читайте також

Нагадаємо, на південній стороні Червоної планети Марс внаслідок розтанення льоду виявили кратер, схожий на ангела та серце. Науковці кажуть, що силует ангела, зокрема його рука, утворилися внаслідок розтанення льоду, який перетворюється на газ та залишає на поверхні впадини. Схожі сублімаційні ями науковці помічали на інших планетах Сонячної системи, зокрема на Плутоні.