Добровольці з іноземного легіону можуть продовжити контракт із ЗСУ до 10 років

Зеленський підписав указ щодо проходження військової служби у ЗСУ іноземцями
Добровольці з іноземного легіону можуть продовжити контракт із ЗСУ до 10 років
ЗСУ, Збройні сили України, українські військові / Фото: president.gov.ua
3 Серпня 2022, 10:33
читать на русском

Іноземці, які добровільно вирішили захищати Україну від російської навали, зможуть продовжити контракт із ЗСУ від одного до 10 років.

Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський.

У документі №545/2022 "Про внесення змін до Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства" зазначається, що під час дії особливого періоду для військовослужбовців за їхнім бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

В указі Зеленського передбачено, що контракт може припинятися за рішенням командування військової частини, або за рішенням військовослужбовця за наявності певних підстав.

Також передбачено, що військовослужбовцям надаються щорічні основні відпустки зі збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення в розмірі місячного грошового забезпечення.

Тривалість щорічної основної відпустки для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні

  • до 10 років, становить 30 календарних днів;
  • від 10 до 15 років – 35 календарних днів;
  • від 15 до 20 років – 40 календарних днів;
  • понад 20 календарних років – 45 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.
  • Святкові та неробочі дні під час визначення тривалості щорічних основних відпусток не враховуються.

Також, в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Нагадаємо, на стороні України проти росії воюють добровольці з 55 країн, які долучилися до Інтернаціонального легіону.

1