Другий тур місцевих виборів може відбутися в грудні - ЦВК

Дата другого туру не може бути у всіх однакова
Головне
Другий тур місцевих виборів може відбутися в грудні - ЦВК
Вибори 2020 року Фото: Парламент UA
26 Жовтня 2020, 18:45
читать на русском

Центральна виборча комісія допускає, що другий тур місцевих виборів у окремих містах може пройти не в листопаді, як в більшості, а в грудні у зв'язку з можливими судовими розглядами.

Про це повідомив заступник голови ЦВК Сергій Дубовик в коментарі "Українським новинам".

Як зазначає Дубовик, згідно з календарним планом проведення місцевих виборів результати повинні бути встановлені до 6 листопада включно, а згідно з Виборчим кодексом в містах з понад 75 тис. виборців, де 25 жовтня жоден з кандидатів не набрав понад 50% голосів, другий тур виборів мера повинен бути призначений на неділю в межах тритижневого терміну після підписання протоколу.

За його словами, у територіальних виборчих комісій є 12 днів, щоб встановити результати виборів. Через те, що хтось може їх встановити швидше, дата другого туру не може бути у всіх однакова. Ще також потрібно врахувати, що результати можуть бути оскаржені, а в такому випадку вибори зможуть пройти після прийняття рішення судом.

Судовий розгляд - це, умовно кажучи, ще тиждень. Тобто другий тур може відбутися і на початку грудня, - зазначив Дубовик.

Читайте також

Заступник голови ЦВК наголосив, що назвати точну дату другого туру виборів неможливо.

Три тижні для проведення другого туру виборів - це не аксіома. За Виборчого кодексу вибори необхідно призначити цю на неділю третього тижня, а на неділю протягом трьох тижнів, - сказав Дубовик.

Теоретично вибори можуть бути призначені навіть на 1 листопада, але на практиці, на думку Дубовика, це дуже малоймовірно, як і на 8 листопада.

Другий тур можуть призначити швидко, якщо будуть готові його проводити. Але, зрозуміло, що є розумні терміни та розумний підхід. В ідеалі може бути 15 листопада. Але це малореально. Як правило, голосування буде призначатися на 22 і 29 листопада, - зазначив він.

Дубовик додав, що члени комісій отримають заробітну плату за кожен день роботи, через що, на його думку, не зацікавлені в дуже швидкому встановленні результатів виборів.

Читайте також

Нагадаємо, в Україні 25 жовтня відбулись вибори депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.

Згідно із законом, другий тур виборів відбудеться в тих містах, де жоден кандидат не набрав 50% + один голос.

Наразі оприлюднені дані екзит-полу виборів мерів міст України на замовлення телеканалу "Україна 24" та політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера",  а також соціологічнї групи "Рейтинг".

1