Дружина Зеленського розповіла про родинне життя та побут президента під ча війни

За словами Олени Зеленської президент публічний мало відрізняється від президента домашнього
Дружина Зеленського розповіла про родинне життя та побут президента під ча війни
5 Березня 2024, 20:43
читать на русском

У розмові з британським журналістом Пірсом Морганом Олена Зеленська розповіла про вплив війни на їхніх дітей, чи дає вона волю емоціям, коли ніхто не бачить, як часто їй вдається зустрітися з чоловіком та в який спосіб той справляється з емоційним стресом.

Зеленська зазначає, що два роки війни сильно позначилися на побуті.

"Ми намагаємося підтримувати нормальне життя настільки, наскільки це можливо. Моя донька зараз на 2-му курсі університету, син ходить до школи. Але, авжеж, це складно, коли ти не можеш нічого планувати своїм дітям. На ці два роки у нас було багато планів. Ми б могли робити багато речей із ними, наповнювати їхні життя позитивними емоціями. А зараз усе на паузі. Ніяких свят, канікул і відпочинків. Всі думають про війну", – сказала вона.

"Мій син постійно говорить, і це насправді важко пояснити усім дітям, коли війна закінчиться? На це немає відповіді. Через це складно. Але нам пощастило, що син може ходити в школу. І в його школі є укриття. На жаль, не всі школи в Україні мають таке укриття. А наші Надзвичайні служби не дозволяють працювати школам, де немає укриття. І майже третина дітей навчаються онлайн…

Жалітися не буду, але ми всі хочемо, щоб цей період закінчився, і залишився тільки періодом, а не змінив наше життя. І ми всі хочемо вийти з цього у нормальному психологічному стані", – розповіла Зеленська.

Інтерв’юєр поцікавився, як часто Володимир Зеленський бачиться з дітьми, та, власне, з нею самою.

"Приблизно раз на тиждень, на декілька годин він з дітьми може зустрітися. Інколи рідше, якщо є якісь закордонні відрядження чи візити із-за кордону. Я можу бачити чоловіка частіше, зокрема, у президентському офісі, бо в мене є там власний кабінет.

Іноді я можу подзвонити йому, і якщо він не дуже зайнятий, ми можемо побачитися. Інколи можемо разом пообідати. Але не часто, тільки якщо раптом у нас є співпадіння графіків. Буває, що в нього є час поговорити зі мною, але в мене немає, і навпаки. І вчора, наприклад, ми ніяк не могли зідзвонитися. Він дзвонив мені тричі, але я була на зустрічах, потім я почала дзвонити йому, але він був зайнятий. Ми начебто маємо паралельні життя. Але це нормально", – сказала перша леді.

Торкнулися в інтерв’ю і емоційного стану Зеленської. Мовляв, чи дозволяє вона собі плакати, або ж випускати почуття, коли ніхто не бачить. Відповідаючи на це питання, дружина президента навела в приклад кілька історій зі свого життя, коли такі прояви емоцій траплялися.

"Ти не можеш виключити емоції, читаючи нові й нові історії. Мене нещодавно вразила історія, коли вся сім’я була вбита під час обстрілу. Мати загинула з двома своїми синами, одному було не більше року. Вони згоріли живцем. Ці речі, вони ніколи не дозволять тобі бути просто щасливим чи спокійними. І є деякі речі, які просто добивають, коли ти не витримуєш і починаєш ридати.

Нещодавно було представлено документальний фільм одного з наших режисерів, і я не змогла додивитися його до кінця. Цей фільм складався з відзнятих людьми відео на їх телефони, "Довга доба" називається, про період, коли тільки почалося вторгнення. Я не витримала довго. Я була в сльозах і пережила великий спектр емоцій. Я додивлюсь цей фільм до кінця. Але треба мати запас емоційних сил, щоб це зробити", – сказала вона.

Зеленська також поділилася цікавим фактом з особистого життя 19-річної доньки Олександри. Виявляється, її хлопець, про якого перша леді вже якось згадувала в попередньому інтерв’ю, з Маріуполя.

"Також інший документальний фільм "20 днів у Маріуполі". Моя донька зі своїм другом ходила до кінотеатру на прем’єру цього фільму. І її хлопець, він з Маріуполя, і він зі своїми батьками мав можливість просидіти у підвалах кілька тижнів, перш ніж виїхати.

Він особисто бачив тіла вбитих сусідів. Я питала потім доньку, як їй фільм. Вона сказала, що вона плакала. Тоді я поцікавилася, як хлопцю. Він теж плакав. Так само, як й інші люди у залі. В такі моменти дуже важко. Але інколи просто необхідно плакати, випускати емоції. Тому я дуже вдячна авторам цього фільму, бо, перш за все, вони розповідають про нас світові. І для нас це певна терапія, відпустити все.

Ми не можемо робити це постійно. Моя робота – продовжувати посміхатися, продовжувати говорити з людьми, попри те, маю я сили для цього чи не маю. Тому я тримаю зазвичай емоції в собі, а ось такі речі – це шанс відпустити все, хоча б на кілька хвилин", – сказала Зеленська.

Торкнулися також теми її стосунків з чоловіком. Зокрема, як вона ставиться до того, що Володимир Зеленський не цурається висловлювати почуття до неї у ЗМІ.

"Ми – друзі, справжні друзі один для одного. І це – секрет наших стосунків. У нас нема складних періодів, ми розуміємо один одного і підтримуємо один одного. Це не просто слова на кшталт: "Молодець, я в тебе вірю, йди працюй".

Ні, ми можемо підтримати, змусити один одного сміятися, коли потрібно. Або в певний момент штурхнути один одного і сказати: "Зберись". Ми відчуваємо один одного. Мені приємно, що він висловлює свої почуття до мене, коли говорить зі ЗМІ. Але мені не треба це чути, я і так знаю це", – сказала вона, додаючи згодом, що після стількох років стосунків у них дещо змінився вид комунікації один з одним.

"Із кожним роком все складніше і складніше видумувати нові привітання (для соцмереж чи публічно - ред.). Адже ми стільки років разом. Інколи ми можемо просто помовчати поруч один з одним. І цього буде достатньо. Мені здається, це те, про що ми мріємо. Щоб було достатньо часу побути один з одним, щоб не треба було нікуди поспішати, нічого планувати. Це зараз наша мрія. Просто побути разом", – додала вона.

Інтерв’юєр також поцікавився, чи переживає Зеленська за стан чоловіка. Мовляв, чи відрізняється він на публіці та поза нею.

"На щастя він не зовсім відрізняється від себе публічного і себе за лаштунками... Від нього можна "підзарядитися". Він добре тримається, але це не тому що… Скажімо так, я думаю, це його природна особливість. Я зараз багато працюю з питаннями ментального здоров’я і знаю, що ця стійкість різна у всіх людей. Це, як імунітет. Є певна кількість випробувань, які вона може пройти без наслідків.

Звісно, це важко для нього. Але в нього є свої способи відновитися. У цьому дуже допомагають діти. Він може з ними подуріти, потанцювати, поспівати дурні пісні, посміятися і це допомагає. Спорт йому також допомагає, коли він напружений, коли нерви натягнуті, як струна, він може піти позайматися у залі. Інколи не вистачає сну, але це не те, що можна вирішити зараз. Я впевнена, він витримає все", – підсумувала перша леді.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський розповів, яку музику він любить слухати. Він також назвав улюблений гурт, який йому подобається найбільше.

1