Двоє суддів КСУ намагаються відсудити у держави понад один млн грн

Судді хочуть отримати винагороду за період карантину
Двоє суддів КСУ намагаються відсудити у держави понад один млн грн
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
4 Лютого 2021, 04:02
читать на русском

Судді Конституційного суду Михайло Литвинов та Олександр Касмінін звернулися до Окружного адміністративного суду міста Києва про стягнення з держави зарплати, не отриманої за час карантину.

Про це повідомила представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря у Telegram.

Двоє суддів КСУ Касмінін та Литвинов подали позови проти самого ж Конституційного Суду. Судді вимагають від КСУ виплатити їм як шкоду недоотриману за період з 18.04.2020 по 28.08.2020 суддівську винагороду, розмір якої було тимчасово обмежено законом у квітні 2020 року на початку пандемії коронавірусу. Надалі цей закон був визнаний неконституційним в стислі строки самим КСУ рішенням від 28.08.2020 р.

Розмір позовних вимог лише в одній з цих справ складає 1 млн 275 тис. грн (сума вимог в іншій справі наразі невідома), - повідомила Совгиря.

Читайте також

Варто зазначити, що згідно із законом розмір базового окладу судді КСУ складає 75 прожиткових мінімумів, а остаточна сума винагороди при цьому суттєво збільшується з урахуванням суддівського стажу.

Совгиря зазначила, що розмір таких винагород суддям КСУ є очевидно більше ніж достатнім, тим більше враховуючи те, що КСУ не демонструє належної ефективної роботи.

За її словами, окремі судді КСУ, вірогідно, таку позицію не поділяють, і в умовах стагнації економіки в усьому світі через пандемію коронавірусу та необхідності забезпечення першочергових потреб держави у боротьбі із коронавірусом вони піклуються виключно про свої персональні інтереси.

Нагадаємо, що 2 лютого Конституційний суд України не розглянув справу про тлумачення поняття "гідні умови життя" та зміни до Регламенту ВРУ щодо протидії зловживання правами депутатів. Тому що засідання не відбулося, оскільки деякі суді не прийшли на пленарне засідання.