КСУ не розглянув справу про "гідні умови життя" через прогули суддів

Засідання не відбулося у звязку із відсутністю кворуму
Важливо
КСУ не розглянув справу про "гідні умови життя" через прогули суддів
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
2 Лютого 2021, 18:41
читать на русском

Конституційний суд України не розглянув справу про тлумачення поняття "гідні умови життя" та зміни до Регламенту ВРУ щодо протидії зловживання правами депутатів. Тому що засідання не відбулося, оскільки деякі суді не прийшли на пленарне засідання.

Про це повідомила представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря у Telegram.

Совгиря написала, що згідно із порядком денним сьогодні в КСУ мали розглянути низку справ Великої палати КСУ, зокрема справи про тлумачення преамбули Конституції України щодо терміну "гідні умови життя" і про конституційність змін до Регламенту ВРУ щодо протидії зловживанням правами народних депутатів України у ході законодавчої процедури.

Проте за наявною інформацією засідання Великої палати КСУ не відбулось у зв’язку із відсутністю кворуму, тому, що декілька суддів КСУ просто не прийшли на пленарне засідання Суду, - написала вона.

Представниця ВР зазначила про низку питань, які постали у зв'язку з відсутністю суддів на роботі. Зокрема, щодо обліку робочого часу суддів КСУ й оприлюднення більш детальної інформації про діяльність Конституційного Суду, суддів, через відсутність яких зривається проведення засідань, про причини їх фактичної неучасті в роботі суду.

Читайте також

На наше переконання, громадяни мають право знати таку інформацію про діяльність КСУ, адже на його фінансування і на виплату винагороди суддям витрачаються значні кошти, розмір яких за законом не залежить від власне результативності діяльності Суду, - додала вона.

КСУ не ухвалив жодного рішення після 27 жовтня 2020 року. Саме тоді судді КСУ скасували відповідальність за недостовірне декларування. Однак вже затверджений кошторис на 2021 рік Конституційного Суду складає 315,4 млн грн, тобто утримання суду коштує державі майже 900 тис.грн щодня, що очевидно не відповідає рівню ефективності його діяльності.

Нагадаємо, що голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков склав протоколи про адміністративне правопорушення щодо суддів Конституційного суду України (КСУ) Володимира Мойсика, Ігоря Сліденка та Ірини Завгородньої. На Завгородню було складено два адмінпротоколи.

Це відбулось з тієї причини, що під час участі в розгляді рішення щодо е-декларування вони діяли в умовах конфлікту інтересів. А це, своєю чергою, містить ознаки адміністративного правопорушення.

1