Понад 10 тисяч посадовців умисно не подали декларації - НАЗК

Ці особи не зможуть бути притягнуті до відповідальності
Понад 10 тисяч посадовців умисно не подали декларації - НАЗК
Єдиний державний реєстр декларацій (фото: УНІАН)
2 Лютого 2021, 18:09
читать на русском

Понад 10 тисяч посадовців умисно не подали декларації. Тому вони не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності через рішення Конституційного суду України про скасування відповідної статті Кримінального кодексу.

Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Серед суб’єктів декларування, які не подали декларації, є і колишні народні депутати. Зокрема, Костянтин Жеваго, Ігор Кононенко, Андрій Лозовий, Андрій Шинькович та Іван Вінник, - йдеться у повідомленні.

У НАЗК повідомили, що ці особи не зможуть бути притягнуті до відповідальності попри те, що з 30 грудня 2020 року набув чинності Закон України № 1074-IX, яким відновлено кримінальну відповідальність за умисне неподання декларації та умисне декларування недостовірних відомостей.

Читайте також

Так, закон про кримінальну відповідальність не має зворотної дії в часі (ч. 2 ст. 5 КК України). Яка зазначили в агентстві, якщо норма закону щодо кримінальної відповідальності не діяла на момент вчинення злочину, особа не може бути притягнена до відповідальності згідно з нормами такого закону.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Про скандал із рішенням КСУ щодо антикорупційного законодавства читайте у матеріалі: КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням

1