У НАЗК склали адмінпротоколи щодо трьох суддів КСУ

Відповідне рішення ухвалили через конфлікт інтересів під час скасування покарання за е-декларування
У НАЗК склали адмінпротоколи щодо трьох суддів КСУ
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
1 Лютого 2021, 17:51
читать на русском

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков склав протоколи про адміністративне правопорушення щодо суддів Конституційного суду України (КСУ) Володимира Мойсика, Ігоря Сліденка та Ірини Завгородньої. На Завгородню було складено два адмінпротоколи.

Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Голова НАЗК пояснив, що на суддів склали протоколи через те, що під час участі в розгляді рішення щодо е-декларування вони діяли в умовах конфлікту інтересів. А це, своєю чергою, містить ознаки адміністративного правопорушення.

Новіков пообіцяв направити відповідні протоколи до КСУ вже сьогодні.

Голова НАЗК також наголосив, що перед законом рівні усі, тому, за таких обставин, нескладання протоколів на цих суддів свідчило б про службову недбалість. А у НАЗК, за словами Новікова, цього допустити не могли.

Читайте також

Він також зазначив, що у зв’язку з останніми змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення (ред. — КУпАП) складати протоколи щодо суддів можуть лише голова НАЗК та його заступники. Адміністративне стягнення може бути накладене судом лише впродовж шести місяців із дня виявлення порушення. Отже, НАЗК мало скласти протоколи в короткі строки після відновлення повноважень, адже з моменту вчинення правопорушення (з 27 жовтня 2020 року) пройшло вже близько трьох місяців

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

Президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського читайте тут) вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

1