НАЗК не може з'ясувати, хто з держслужбовців не подав декларації

За останні чотири роки кількість декларацій чиновників зменшилася на 20%
НАЗК не може з'ясувати, хто з держслужбовців не подав декларації
Єдиний державний реєстр декларацій (фото: УНІАН)
8 Грудня 2020, 15:45
читать на русском

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) не володіє точною інформацією щодо кількості державних службовців в Україні, оскільки реєстру державних службовців ще досі не створили.

Про це повідомили в сервісі моніторингу відкритих реєстраційних даних Опендатабот.

У сервісі моніторингу з посиланням на відповідь НАЗК на запит щодо того, яка кількість декларацій має бути подана за 2020 рік, повідомили, що в Україні досі немає єдиного реєстру державних службовців. НАЗК не має такої інформації, тож зрозуміти, скільки людей не подало декларацій, в українців немає можливості. Точна кількість держслужбовців в Україні досі невідома.

Кількість державних чиновників, що подали декларації

Кількість державних чиновників, що подали декларації (фото: opendatabot.ua)

Зазначається, що щорічно чиновники подають близько мільйону декларацій.

За 4 роки кількість людей, що подали декларації, зменшилася на 20%: з 1 098 450 у 2016 році до 873 198 у 2019, - повідомили в Опендатабот.

Читайте також

Серед можливих причин зменшення задекларованих осіб відзначають зміни в законодавстві.

Так, військовим з передової з 2014 року не потрібно подавати декларації. Проте ці зміни можуть пояснити лише зниження на 60 тисяч, а не на 225 тисяч осіб, - пояснили представники системи моніторингу.

ТОП міністерства, що подають декларації

ТОП міністерства, що подають декларації (фото: opendatabot.ua)

В Опендатабот розповіли, що наразі за звітністю чиновників здебільшого мають слідкувати самі українці, адже в органів, що контролюють це, недостатньо інформації для виконання своїх функцій.

Ми віримо, що активні українці мають стежити за чиновниками, з якими їм доводиться співпрацювати, тому додаємо можливість слідкувати за деклараціями держслужбовців в Опендатабот, - зазначив засновник Опендатабот Олексій Іванкін.

Зазначається, що в Опендатабот можна перевірити, чи подав чиновник декларацію. Для цього необхідно додати Опендатабот в улюблений месенджер та ввести ПІБ держслужбовця.

Нагадаємо, що Національне агентство з питань запобігання корупції з травня 2020 року розпочало перевіряти декларації та виявило незадекларованого майна майже на 500 млн грн.

1