Ефективність вакцини від коронавірусу зменшується після 90 днів - вчені

Зниження особливо помітно у віковій групі від 35 років і старше
Важливо
Ефективність вакцини від коронавірусу зменшується після 90 днів - вчені
Вакцина від коронавірусу Фото: Посольство Індії в Україні
20 Серпня 2021, 03:09
читать на русском

Після введення другої дози вакцини Pfizer-BioNTech або AstraZeneca через 3 місяці їх ефективність у захисті від штаму "Дельта" знижується на 75% і 61%.

Про це повідомляють вчені Оксфордського університету за підсумками масштабного дослідження, яке проводилося спільно з британською Національною статистичною службою.

Вчені проаналізували близько 2,5 млн результатів тестів майже 750 тис. учасників дослідження. Через два тижні після введення другої дози вакцини її ефективність становить 93% у випадку з препаратом Pfizer-BioNTech і 71% у випадку з препаратом AstraZeneca. Потім ефективність поступово знижується. Причому це зниження особливо помітно у віковій групі від 35 років і старше.

Всесвітня організація охорони здоров'я ставить планку в 50% ефективності, а у нас показники набагато вищі. Обидві ці вакцини добре справляються з "Дельтою", - зазначила професорка Оксфордського університету Сара Уокер.

Нагадаємо, що третя доза вакцини Pfizer/BioNTech проти коронавірусу може збільшити рівень антитіл проти "Дельти" у п’ять разів, у порівнянні з другою дозою.