Ексчиновника Міноборони Олександра Лієва, якого підозрюють у заволодінні 1,5 мільярда гривень на снаряди для ЗСУ, випустили з-під арешту

Лієву змінили запобіжний захід на особисте зобов`язання
Головне
Ексчиновника Міноборони Олександра Лієва, якого підозрюють у заволодінні 1,5 мільярда гривень на снаряди для ЗСУ, випустили з-під арешту
Олександр Лієв
16 Березня 2024, 09:41
читать на русском

Вищий антикорупційний суд відпустив з-під варти ексчиновника Міноборони Олександра Лієва, який є підозрюваним у справі про заволодіння майже півтора мільярда гривень на закупівлі боєприпасів для ЗСУ.

Про це повідомив адвокат Назар Кульчицький у коментарі Суспільному.

"Суд змінив міру запобіжного заходу Олександру Лієву — перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов'язання і надіслав ухвалу до СІЗО", — сказав адвокат.

На цей час захист не знає, чи Лієв вдома, оскільки ухвала не передбачає його присутності при звільненні з-під арешту.

ВАКС 15 березня розглядав скаргу адвокатів чиновника, які просили суд відпустити підзахисного із СІЗО. Справу розглядав суддя, який вже раніше уже відпускав Лієва з-під варти.

Як стало відомо із запису трансляції засідання, під час розгляду справи прокурор з невідомих причин не був присутній.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 12 лютого взяла під варту Лієва до 8 квітня включно із правом внесення застави у розмірі 50 мільйонів гривень.

Розкрадання 1,5 млрд гривень на снарядах

27 січня у колишнього та чинного чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу" провели обшуки. Посадовців підозрюють у розкраданні майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора призначити іншому затриманому у справі про розкрадання майже 1,5 мільярда гривень на закупівлі боєприпасів для ЗСУ колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву запобіжний захід.

Як зазначив прокурор, обвинувачення підозрює, що представник наглядової ради компанії Sevotech Олександр Хорошаєв вирішив заволодіти коштами призначеними для закупівлі боєприпасів. І для цього Хорошаєв, перебуваючи за кордоном, створив злочинну організовану групу, до якої залучив Лієва.

Прокурори вважають, що Хорошаєв та Лієв виконували ролі керівників організованої групи, давали вказівки щодо заволодіння коштами та планували подальше розподілення коштів.

У червні 2022 року на засіданні Ставки верховного головнокомандувача було схвалене рішення про придбання мінометних снарядів 82 та 120 калібрів.

За даними прокуратури, один із фігурантів схеми надіслав до Міноборони комерційні пропозиції, які були доповнені листами від 04.10.2022 та 06.10.22 і затверджені Лієвим та начальником Департаменту Міноборони.

"1 жовтня 2022 року між Лієвим та директором "Львівського арсеналу" було укладено контракт, переслідуючи мотив та мету збагачення, розуміючи, що товар поставлено не буде та залишивши поза увагою, що сертифікати виробника й експортні ліцензії держави-виробника відсутні", — йдеться у матеріалах прокуратури.

Як заявив прокурор, Лієв проігнорував, що контракту було присвоєно середній рівень ризику та що у "Львівського арсеналу" на момент укладання контракту були відсутні дозвільні документи на поставку мінометних пострілів та комерційні пропозиції на постачання товару. Контракт вартістю понад 1 мільярд 380 мільйонів гривень без ПДВ уклали на постачання 100 тисяч снарядів.

Надалі "Львівський арсенал" перерахував кошти у валюті на рахунок словацької компанії Sevotech, а потім від Sevotech гроші були перераховані до хорватської компанії WDG.

Прокурор  також нагадав, що у травні 2022 року Міноборони та компанія Sevotech укладали контракт на постачання 18 тисяч балістичних жилетів та 18 тисяч шоломів. По факту будо поставлено по 4,5 тисячі шоломів та 2 тисячі бронежилетів.

Одного з підозрюваних, а саме ексочільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.