Салон краси, готель і похоронний бізнес знайшли журналісти у нардепа Тищенка на Закарпатті

Також журналісти вкотре припустили, що розлучення Тищенка з дружиною, Аллою Барановською, було фіктивним
Головне
Салон краси, готель і похоронний бізнес знайшли журналісти у нардепа Тищенка на Закарпатті
Микола Тищенко Фото: УНІАН
16 Березня 2024, 10:42
читать на русском

Народний депутат Микола Тищенко, якого виключили з партії та фракції "Слуга народу" і який був керівником Закарпатської обласної організації політсили, його родина та наближені до нього люди за останні два роки обзавелися в Ужгороді апартаментами та низкою бізнесів.

Про це йдеться у розслідуванні "Української правди".

В березні 2021 року Тищенка призначили головою Закарпатської обласної організації партії СН, але в липні 2022 року зняли "через погану репутацію". Але нардеп зберіг свою присутність у регіоні.

За інформацією журналістів, Тищенко та пов'язані з ним люди могли обзавестися в Ужгороді апартаментами, салоном краси, похоронним бізнесом і п'ятизірковим парк-готелем. Зокрема юридично колишня дружина нардепа Алла Барановська володіє салоном краси в Ужгороді і живе в одному з найдорожчих ЖК Ужгорода.

При цьому, як зазначають розслідувачі, апартаментів у власності в Ужгороді нема ані у Тищенка, ані у Барановської. Депутат каже журналістам, що не знає, кому належить житло, де живуть його ексдружина та син, та хто сплачує за його оренду.

Журналісти простежили за поїздкою Тищенка на Закарпаття в лютому 2024 року. Він зупинявся в одному з найдорожчих ЖК Ужгорода, в якому живе його колишня дружина Алла Барановська з сином Давидом.

Після зустрічі з Барановською Тищенко поїхав у заміський комплекс "Кілікія", що належить місцевому депутату-слузі Арсену Мелкумяну. За інформацією джерел УП у політичних колах, після призначення Тищенка головою закарпатського осередку СН за його сприяння Мелкумян став секретарем Ужгородської міської ради (зараз він уже цю посаду втратив). Журналісти стверджують, що Мелкумян пов'язаний із Тищенком бізнес-інтересами. Мелкумян у коментарі журналістам сказав, що бізнес-відносин із Тищенком не має, а вони просто разом раніше працювали як із керівником осередку партії. Приїзд Тищенка в лютому до ресторану він пояснив тим, що це заклад харчування і туди може будь-хто прийти.

Також Тищенко зустрічався із колегою Яцик, яка вийшла з фракції СН у 2022 і брала участь у створеній Тищенком тимчасовій слідчій комісії щодо лісових ресурсів та з новим головою Мукачівської РДА Сергієм Гайдаєм. А після цього кілька годин говорив у ресторані з колишнім начальником екологічної інспекції в Закарпатській області, який зараз є першим заступником начальника Михайлом Банком. За даними журналістів УП, призначення Банка лобіював саме Тищенко. Банк журналістам сказав, що обговорював із Тищенком екологічні порушення в лісовій галузі. NGL Media раніше робило розслідування про ймовірну причетність Михайла та його батька до розкрадання земельних ділянок.

Власність Тищенка на Закарпатті

Журналісти маю дані про можливий зв’язок Тищенка з відпочинковим комплексом "Бристоль". Біля цього готелю журналісти бачили колегу Тищенка Андрія Стріхарського. Також у недобудований паркінг "Бристолю" заїхав електрокар Mercedes, штрафи за який приходили на власницю готелю Камаєву. До того, як стати власницею готелю, вона працювала директоркою будівельної фірми "Статус-преміум".

Також в Ужгороді є похоронний бізнес "Сяйво" – філіал київського. Він відкрився два роки тому. Його офіційна власниця — Світлана Андрієнко. Її чоловік на прізвище Зінченко — помічник Тищенка а громадських засадах. Андрієнко заперечує зв'язок бізнесу із нардепом і повідомила, що її чоловік на Тищенка не працює. Сам Зінченко сказав, що зі своєю дружиною вже розійшовся.

За данними УП, Тищенко часто користується майном, яке йому не належить — квартирою в Києві, квартирою в Ужгороді, двома машинами. Тищенко підтвердив, що користується автомобілем людини на прізвище Орлов, якого журналісти назвали його водієм. Тищенко обіцяв відобразити інформацію в декларації за 2023 рік.

Водночас Тищенко заперечив лобіювання Михайла Банка. Щодо готелю "Бристоль" нардеп спочатку сказав, що такого не знає, а заяив, що з цим готелем пов'язаний інший депутат від "Слуги народу".

Щодо "Сяйва" Тищенко сказав, що зв'язку не має, але визнав, що Зінченко досі є його помічником на громадських засадах, і додав що не знайомий з його дружиною.

Стріхарський потім сам подзвонив журналістові Михайлові Ткачу, щоб пояснити причетність до "Бристоля". Він сказав, що ні він, ні Тищенко готелем не володіють. Стріхарський сказав, що допомагав з побудовою цього об'єкта

Чи фіктивне розлучення Тищенка?

Народний депутат Микола Тищенко на початку цього року повідомив про офіційне розлучення з дружиною Аллою Барановською, з якою був у шлюбі майже 8 років. Утім, є підстави вважати, що це розлучення фіктивне.

В лютому 2024 року Тищенко, який з березня 2021 до середини 2022 року був головою Закарпатської обласної організації партії «Слуга народу», їздив до Ужгорода у справах. Виявляється, що зупинявся він в тому самому житловому комплексі, де живе його нібито колишня дружина Алла Барановська з сином Давидом.

Також колишнє подружжя помітили разом на прогулянці.

Пізніше журналіст Михайло Ткач запитав Тищенка, який розлучився якраз перед відкриттям декларацій, чи розірвання шлюбу є фіктивним.

«Це неправда. Це особисте запитання, вони не стосуються моєї роботи. Не хочу на них відповідати», – заявив по телефону депутат.

На уточнююче запитання щодо спільного проживання і побуту з Барановською в Ужгороді, Тищенко заявив, що за наявності порушення закону, журналісти можуть звертатися до правоохоронних органів.

«Будь-які стосунки з моєю родиною і моїм сином, це, по-перше, з вашого боку некоректно (питати - ред.), бо моя дитина в Україні вся родина в Україні, і всі зрозуміло де, але я публічна особа, я займаю дуже українську позицію і захищаю свою країну як вмію. Я хочу сказати, в мене неповнолітня дитина без охорони, і тому, якщо ви будете часто це демонструвати, де живе і як живе, на вашій совісті можуть бути питання, по'вязані з його безпекою», – підкреслив нардеп.

Також Тищенко заперечив, що квартира в елітному комплексі Ужгорода належить йому. За його словами, помешкання орендоване.

Читайте також

1