Ексдепутати отримують дохід від "кришування" торгівлі у підземках Києва - прокуратура

За одне місце у підземці "орендатори" платили від 10 до 15 тисяч гривень
Ексдепутати отримують дохід від "кришування" торгівлі у підземках Києва - прокуратура
Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua
13 Травня 2021, 13:14
читать на русском

У Києві та Київській області правоохоронці викрили схему, за якою колишні та чинні депутати Київської міської ради щомісяця отримують мільйонні доходи від "кришування" нелегальної торгівлі у підземках.

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури.

Прокуратура спільно з СБУ провела обшуки в учасників злочинної групи, які спільно зі службовими особами КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з підприємців за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах на території центральних районів міста Києва.

Учасники злочинного угрупування, до складу якого входять близько 20 осіб, у тому числі колишній народний депутат, а також чинні та колишні депутати Київської міської ради, щомісяця отримують, за попередніми даними, від 5 до 7 мільйонів гривень доходу від оренди торгових точок, нелегально облаштованих у підземних пішохідних переходах станцій метро у Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах столиці, - йдеться у повідомленні.

Слідчі з'ясували, що від 2012 року КМДА передала у користування "інвесторам" 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться зі стихійною торгівлею. При цьому інвесторам дали право безконтрольно встановлювати в підземках торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

Одним із таких інвесторів того ж року став депутат Київради, голова однієї з постійних комісій, який контролював значну кількість посередницьких структур, що здавали ці торгові площі в суборенду.

Втім, жоден з інвесторів не дотримувався своїх зобов'язань: не ремонтував переходи та не покращував їх технічний стан, займаючись лише організацією торгівлі.

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

У 2016 році Верховний суд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об'єктів комунального майна.

Попри це, від 2016 року по цей час "інвестори" незаконно вимагають гроші від підприємців, які працюють у підземках. Організатори систематично кожного місяця збирали платню з "орендаторів" та забезпечували їхню діяльність шляхом незаконного підключення до електромереж комунальних підприємств, за що підприємці їм сплачували окремо. Розмір щомісячної платні з однієї торговельної точки тільки за оренду приміщень становила від 10 до 15 тис. гривень.

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Лобіює питання стосовно заборони демонтажу МАФів, які розташовані в підземних переходах, колишній народний депутат України 7-го і 8-го скликань. Також останній використовує корупційні зв’язки для усунення перешкод у здійсненні незаконної діяльності вищевказаної злочинної групи, за що регулярно отримує грошові кошти від членів зазначеного угруповання.

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

12 травня 2021 року на підставі ухвал суду проведено 14 одночасних обшуків, у тому числі за місцями проживання депутата Київської міської ради, який за оперативною інформацією організував і контролював вказану злочинну схему; колишнього народного депутата України 7-го і 8-го скликань, який сприяв незаконній діяльності злочинної групи; одного з керівників Федерації боксу України, який є довіреною особою екснародного депутата.

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Наразі у ході обшуків вилучено документи, чорнові записи, а також грошові кошти у сумі близько 350 тис. доларів США, з яких 250 тис. – у колишнього народного обранця.

Фото: facebook.com/kyiv.gp.gov.ua

Слідчі відкрили низку кримінальних проваджень, а 12 травня у підземних переходах станцій метро "Либідська" та "Арсенальна" розпочався масовий демонтаж торговельних точок та МАФів.

Нагадаємо, 12 травня у Департаменті соцполітики КМДА правоохоронці провели обшуки через розкрадання 13,5 млн гривень на закупівлі медичних виробів.

Тим часом Мер Києва Віталій Кличко (досьє на Віталія Кличка) назвав обшуки на комунальних підприємствах тиском на столичну владу і придушенням місцевого самоврядування. А також особистим тиском на нього. Його заява опублікована на сайті КМДА.

Читайте також

1