Ексглава СБУ Баканов дав наказ Дудіну і Кулінічу прибути до Києва на початку війни - Громадське

Нині Дудіна і Кулініча судять за держзраду, а Баканова жодного разу не допитали у цих кримінальних провадженнях
Головне
Ексглава СБУ Баканов дав наказ Дудіну і Кулінічу прибути до Києва на початку війни - Громадське
Іван Баканов Фото: https://t.me/SBUkr
29 Серпня 2023, 21:39

Вранці 26 лютого 2022 року тодішній очільник Харківської СБУ Роман Дудін, нині обвинувачений у державній зраді та самовільному залишенні місця дислокації, отримав наказ разом зі спецназом прибути до Києва. Про це йому в месенджері написав його безпосередній керівник та тодішній очільник СБУ Іван Баканов.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske "Контора": таємниці Івана Баканова".

Редакція hromadske поспілкувалась із самим Романом Дудіним. За його словами, із 24 до 26 лютого 2022 року він перебував у Харкові та виконував свої посадові обов'язки. Це підтверджують листування Дудіна з Бакановим, які опинились у розпорядженні журналістів hromadske.

Із 26 лютого 2022 року, за словами Дудіна, його вже в Києві залучали до "оборони урядового кварталу". А 28 лютого — відпустили назад до Харкова.

"На вулиці Володимирській 18, це Київське управління, висів амбарний замок. Керівництво… Були Баканов, Андрущенко, Березенко — всі зами Баканова. Були керівники департаментів та працівники "Альфи"… Я зі своєю групою, десь 30 осіб, зайняли другий поверх на Володимирській. Я зі своїм спецназом також виїжджали відпрацьовувати адреси на Костьольній, на вулиці Хрещатик — центральна частина міста біля урядового кварталу. Ситуація в Києві була дуже складна. Чому нас 28 [лютого] відпустили назад у Харків? Тому що саме тоді розгорнулось дві бригади", — розповів Дудін.

Водночас за версією ДБР, виїзд Романа Дудіна до Києва був самовільним і незаконним.

Там пояснили, що колишній керівник УСБУ у Харківській області підозрюється за статтями:

  • ч. 2 ст. 111 ККУ — державна зрада;
  • ч. 5 ст. 407 ККУ — самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • ч. 4 ст. 402 ККУ — непокора.

За цими статтями Дудіну загрожує довічне ув’язнення. Зараз він перебуває у Лук'янівському СІЗО, а його справу розглядає Шевченківський суд Києва.

Ще один обвинувачений у державній зраді та самовільному залишенні місця дислокації в Херсоні — колишній керівник СБУ АР Крим Олег Кулініч. Він, так само як і Дудін, перебуває у Лук'янівському СІЗО. Його справу розглядає Шевченківський суд Києва.

24 лютого 2022 року Олег Кулініч звітував керівництву про ситуацію в Херсоні. Приблизно о 13:00 24 лютого 2022 року Кулінічу дали наказ їхати до столиці до Головного офісу Кримського главку СБУ. Від Баканова вказівку Кулінічу передав заступник голови СБУ Володимир Горбенко.

Формулювання ДБР про "залишення місця дислокації" залишилося б сумнівним, навіть якби жодних вказівок не було. Головний офіс Кримського главку СБУ розташований у Києві.

Журналісти hromadske кілька тижнів намагалися отримати коментарі самого Івана Баканова. Зокрема, щодо того, чому він віддавав такі накази своїм підлеглим і чому він мовчить тепер, коли їх обвинувачують у самовільному залишенні місць дислокації.

Проте, як повідомили hromadske в Офісі генпрокурора, Івана Баканова навіть не допитували в цих кримінальних провадженнях.

Нагадаємо, ексглаву СБУ в Криму Олега Кулініча судитимуть за держзраду та заволодіння зброєю. За даними слідства, Кулініч (на той час — чинний офіцер з особливих доручень I категорії групи помічників та консультантів керівництва СБУ) співпрацював із ФСБ рф, на початку повномасштабного вторгнення наказав особовому складу покинути місце служби, а пізніше — видав штатну зброю людям, які не мали стосунку до СБУ.

Екскерівнику управління СБУ в Харківській області Роману Дудіну також інкримінують державну зраду. За даними слідства, Дудін незаконно наказав спецслужбовцям покинути територію Харкова, створив умови для здачі росіянам наявної зброї та самовільно залишив місце несення служби.

Читайте також

1