Ексголова АМКУ прокоментував законопроєкт про зміну повноважень Антимонопольного комітету

Комітет повинен мати можливість проводити обшуки у приватних помешканнях
Ексклюзив
Ексголова АМКУ прокоментував законопроєкт про зміну повноважень Антимонопольного комітету
Антимонопольний комітет України, АМКУ (фото: УНІАН)
11 Серпня 2021, 15:17
читать на русском

Голова Антимонопольного комітету України у 2015-2020 роках Юрій Терентьєв вважає, що законопроєкт №5431 про АМКУ суперечить європейському законодавству на рівні принципів та функціоналу, який повинно мати відомство.

Про це Терентьєв розповів в інтерв'ю Парламент.UA.

Так, законопроєкт №5431 вносить зміни до повноважень Антимонопольного комітету. Його Верховна Рада ухвалила у першому читанні.

В тому вигляді, у якому він зараз є - це фінал законотворчого процесу, який був розпочатий за часів мого головування в АМКУ. Це великий законопроєкт, який передбачає низку фундаментальних покращень в роботі антимонопольного комітету, - зазначив він.

За словами Терентьєва, законопроєкт у тому вигляді, у якому він був сформульований суперечить європейському законодавству на рівні принципів та функціоналу, який повинно мати відомство.

З іншого боку, якщо ми бачимо українське кримінальне право воно з 2000 до 2021 року суттєво еволюціонувало, а українське антимонопольне право - з початку 2000 майже не змінювалося з точки зору набору тих функцій, які є у відомствах і фактично не деталізувалися процедура застосування цих функцій.

Я думаю, що можливість проводити обшуки у приватних помешканнях повинна бути. Але потрібно окреслити коло тих осіб, які можуть бути об’єктами цих обшуків. Це повинно стосуватись не лише директорів, а й посадових осіб, - додав він.

Ексголова АМКУ зазначив, що наразі 23 країни у світі з 200, які мають режим захисту конкуренції, криміналізували картельні змови, тому розслідування з картельних змов відбуваються за процедурою, яка схожа на звичайну кримінальну. Тому процедура верифікації, підтвердження можливості проведення обшуку у приватному помешканні, вона повністю аналогічна з обшуком, який є в кримінальному процесі.

Читайте також

1