Екскерівнику "Укравтодору" Новаку висунули звинувачення у 17 злочинах

Справу Новака у Польщі передали до суду
Важливо
Екскерівнику "Укравтодору" Новаку висунули звинувачення у 17 злочинах
Славомір Новак Фото: facebook.com/NowakSlaw
21 Грудня 2021, 21:25
читать на русском

Окружна прокуратура у Варшаві направила до суду справу колишнього виконувача обов’язків голови Укравтодору Славоміра Новака. Польське правосуддя інкримінує Новаку створення міжнародної злочинної групи, яка діяла у Варшаві, Гданську та в Україні, і скоєння загалом 17 злочинів кримінального характеру.

Про це передає агентство PAP.

За інформацією речниці Окружної прокуратури у Варшаві Александри Скшиняж, прокуратура також висунула звинувачення 14 іншим особам стосовно організації міжнародної злочинної групи під керівництвом польського політика з метою здійснення корупційних злочинів та надання платної протекції. Серед них йдеться також про трьох громадян України і громадянина Туреччини.

Звинувачення включають вимагання й отримання на посаді голови Укравтодору матеріальних благ на суму понад 6,1 млн злотих (понад 1,5 млн дол.), зокрема за підтримку суб’єктів у публічних тендерах, пов’язаних з ремонтом доріг в Україні. Славоміра Н. також звинувачено у відмиванні брудних грошей на суму 8 млн злотих (2 млн дол.), - повідомила Скшиняж.

Новаку також висунуто інші звинувачення корупційного характеру, зокрема скоєні у період перебування на посадах голови політичного кабінету голови Ради міністрів Дональда Туска та міністра транспорту і водного господарства Польщі.

В обвинувальному акті є звинувачення на адресу Новака у заохоченні лікаря військово-медичного інституту у Варшаві щодо видачі сфабрикованих медичних довідок, які ексглава Укравтодору мав використати, аби обґрунтувати свою тимчасову відсутність на робочому місці в Україні.

Разом з обвинувальним актом у розпорядження суду передано вилучені у процесі слідства фінансові та матеріальні ресурси.

Нагадаємо, Новака затримали 20 липня. Окрім поляків, у розслідуванні бере участь й Національне антикорупційне бюро України.

Так, у НАБУ повідомили, що посадовці Укравтодору створили злочинну організацію, яка займалась розкраданням коштів міжнародних організацій, які виділяли на ремонт доріг в Україні. Подібні махінації за участю тих же осіб виявили в Польщі.

У вересні цього року польські правоохоронці у справі ексгендиректора Укравтодору і колишнього міністра транспорту Польщі Славоміра Новака затримали ще трьох людей. Затриманим пред'явили звинувачення в наданні Новаку хабарів на загальну суму у кілька сотень тисяч злотих (понад 1 млн грн) за впливові посади.

За даними слідства, вони давали хабарі в період, коли Новак виконував обов'язки голови політичної Ради кабінету міністрів і коли він обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та водних ресурсів Польщі.

Новак з 2011 по 2013 рік працював на посаді міністра транспорту, будівництва і морського господарства Польщі в уряді прем'єра Дональда Туска. Також він обіймав посаду голови Укравтодору до 2019 року.

Читайте також

1