Екснардепа Онищенка засудили до 15 років тюрми

Нині Онищенко переховується від правосуддя за кордоном
Важливо
Екснардепа Онищенка засудили до 15 років тюрми
Олександр Онищенко Фото: УНІАН
5 Квітня 2024, 10:40
читать на русском

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду оголосила вирок народному депутату України VII скликання у так званій газовій справі - 15 позбавлення волі з конфіскацією.

Про це йдеться у повідомленні Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП).

За даними джерел РБК-Україна, йдеться про Олександра Онищенка.

У САП повідомили, що депутата обвинувачують у заволодінні державними коштами на суму близько 740 млн гривень під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування".

За версією слідства, народний депутат України Олександр Онищенко є засновником та керівником організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи близько 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій ПАТ "Укргазвидобування" спричинено збитки в сумі близько 740 млн гривень.

У лютому 2019 року обвинувальний акт стосовно Онищенка скеровано до Печерського районного суду міста Києва.

В межах розслідування за клопотанням детективів НАБУ накладено арешт на 1 млн куб м газу, 6 млн євро, 1 об’єкт нерухомості (офісне приміщення), 1 літак та інше майно, яке, в разі винесення вироку суду, може бути стягнуте як відшкодування за завдані збитки.

У травні 2020 року німецький суд відмовився екстрадувати колишнього нардепа Олександра Онищенка, який підозрюється в організації "газових схем" в Україні. Суд не впевнений, що переслідування Онищенка не є політичним.

Як відомо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Бувши заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ Фірма "Хас" та ТОВ "Карпатнадраінвест", які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн "Укргазвидобування".

Читайте також