Експерт спрогнозував, що буде з курсом долара перед Новим роком

Курс гривні продовжує зміцнюватися через незначний попит на долари
Важливо
Експерт спрогнозував, що буде з курсом долара перед Новим роком
Валюта (Фото: НБУ)
9 Грудня 2021, 17:47
читать на русском

Доктор економічних наук Олексій Плотніков спрогнозував, яким буде курс національної валюти до долара перед новорічними святами.

В етері телеканалу "Україна 24" експерт заявив, що зазвичай перед Новим роком українці несуть в обмінники свої валютні заощадження і це впливає на курс валют.

Попри те, що перед Новим роком вони з шухляд діставали долари і йшли в обмінники міняти, щоб купити подарунки, долар у позаминулому році зміцнювався. Тобто в принципі така тенденція є, але чи буде це в цьому році, сказати важко. Тому що ми не можемо прогнозувати, як довго буде локдаун, як це вплине на подарунки, скільки залишилося грошей у населення. Тому що тенденція така, що більше продавали доларів, ніж купували цього року, - сказав Плотніков.

Експерт також пояснив, чому останнім часом гривня зміцнюється.

Він каже, що зараз попит на гривню перевищує попит на іноземну валюту, відповідно, гривня зміцнюється.

Це серед іншого й те, що щовівторка Мінфін розміщує облігації внутрішньої державної позики, а як правило, приходять іноземці з валютою, міняють і за гривні купують ці облігації. Дійсно, іноземні компанії зараз продають валюту, тому що треба сплачувати, щось купувати за гривню, треба готувати аграрний сектор до наступного сезону. Крім того, ми бачимо, що немає якогось попиту серед громадян. Тому гривні на руках все-таки менше залишилося через локдауни та інші речі, і громадяни, найімовірніше, здають долари, євро, ніж купують. Тому таке зміцнення гривні відбувається, - сказав він.

Він не взявся прогнозувати, чи довго національна валюта зміцнюватиметься і чи продовжиться така тенденція у наступному році.

Я не можу сказати, що це довго триватиме, і в наступному році... Але це - поки не виникне попит на іноземну валюту, умовно кажучи, поки "Нафтогаз" не буде закуповувати якесь паливо, поки не будуть закуповувати вугілля тощо, - розповів економіст.

За словами Плотнікова, в Україні "в позаминулому році не було такої тенденції, торік майже ніяк це не впливало – це те, що стосується пересічних громадян".

Нагадаємо, економісти спрогнозували, що буде з курсом основних валют восени. Фахівці кажуть що надалі курс євро та долара нагадуватиме гойдалки.

Читайте також