Експерти назвали причини здорожчання продуктів в Україні

До здорожчання призвело підвищення цін на сировинні товари в усьому світі
Головне
Експерти назвали причини здорожчання продуктів в Україні
Покупка продуктів (Фото: pexels)
25 Серпня 2021, 16:57
читать на русском

Зростання цін на соняшникову олію, цукор та інші продукти, яке спостерігається в Україні останнім часом, відбулося через  підвищення цін на сировинні товари в усьому світі.

Про це експерти заявили у коментарі УНІАН.

За даними фахівців, протягом року ціни на чорні та кольорові метали, газ, нафту, залізну руду, а також зерно, кукурудзу, олійні та інші сировинні товари стрімко зростають, і це впливає на здорожчання продуктів в Україні.

Економічний експерт аналітичного центру "Зміст" Ігор Петриченко сказав, що зростання сировинних цін призводить до зростання припливу валюти від національного експорту, оскільки сировина складає в ньому найбільшу частку. Зворотною стороною медалі є прискорення інфляції, що українці спостерігають останнім часом.

Схожу ситуацію наша економіка переживала з 2000 по 2008-й рік, коли також світ спостерігав ралі сировинних цін. За цей період, хоча в країні значно зросли ціни, середні зарплати в доларах зросли майже у 8 разів, а ВВП у доларах в 6 разів, - зазначив він.

Директор департаменту скарбничих операцій "Юнекс Банку" Ганна Волуйчак вважає, за час пандемії світова економіка отримала потужну ін'єкцію ліквідності, тобто збільшилися грошові вливання з боку центральних банків.

Частина цих коштів неминуче потрапила на біржі, що призвело до стрімкого зростання спочатку цін на акції технологічних гігантів, які, як вважалося, найменше постраждають від коронакризи. А потім, коли світ почав виходити з піке і багато країн стали активно вакцинувати населення, пішли вгору і ціни на сировинні товари, - сказала вона.

За її словами, що зростання цін на світових ринках неминуче призводить до подорожчання товарів і всередині країни.

Нагадаємо, Нацбанк прогнозує, що споживча інфляція у 2021 році складе 9,6% та повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року.

Читайте також наш матеріал: Чому курс гривні послаб, а ціни на продукти продовжують рости

Читайте також