У Нацбанку спрогнозували рівень споживчої інфляції на кінець року

Економіка зростатиме сталими темпами, очікують в НБУ
Головне
У Нацбанку спрогнозували рівень споживчої інфляції на кінець року
Фонд, гроші (Фото: pexels)
30 Липня 2021, 12:12
читать на русском

Споживча інфляція у 2021 році складе 9,6% та повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року.

Про це йдеться у прогнозі Національного банку України (НБУ).

У НБУ кажуть, що економіка України за підсумками поточного року зросте на 3,8%. Інфляція почне знижуватися наприкінці цього року та досягне цілі 5% у 2022 році.

Нацбанк очікує, що інфляція сягне піку восени цього року на тлі високих світових цін, подальшого відновлення внутрішнього попиту та низької бази порівняння, після чого почне знижуватися.

Наприкінці 2021 року показник складе 9,6%, а в другій половині 2022 року – повернеться до цілі 5%. Цьому сприятимуть посилення монетарної політики, високі врожаї, корекція світових цін на сировинні товари та вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року. Економіка відновлюватиметься завдяки збільшенню як внутрішнього, так і зовнішнього попиту, - йдеться у повідомленні.

Нацбанк також прогнозує, що у 2021 році ВВП України зросте на 3,8%.

Основним драйвером буде приватне споживання, що підвищиться на 8%. Цей чинник разом із сприятливими умовами зовнішньої торгівлі компенсують втрати економіки через посилення карантину взимку та навесні та дію інших тимчасових факторів, - кажуть у НБУ.

Експерти кажуть, що економічна активність також пожвавиться внаслідок високого зовнішнього попиту. А сприятливі умови торгівлі дадуть змогу покращити фінансовий стан експортерів та відновити інвестиційну активність.

У 2022-2023 роках економіка України зростатиме на близько 4% щороку. Крім високого приватного споживання, цьому сприятимуть значний попит на товари українського експорту, а також пожвавлення інвестиційної діяльності підприємств завдяки кращим фінансовим результатам та активізації кредитування. Поточний рахунок повернеться до незначного дефіциту у 2021 році (0,4% ВВП), який суттєво розшириться в наступних роках, - прогнозують економісти.

Нагадаємо, Міністерство економіки України прогнозує зростання інфляції до 8% до кінця року, а також зростання економіки на рівні близько 4%.

Читайте також