Чому курс гривні послаб, а ціни на продукти продовжують рости

Олег Пендзин

економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу

Чому курс гривні послаб, а ціни на продукти продовжують рости
(Фото: УНІАН)
22 Квітня 2021, 17:18
читать на русском
Можливе загострення військового конфлікту з Росією вплинуло на курс гривні, однак це не єдиний фактор

На сьогодні курс української валюти, на жаль чи на щастя, жодним чином не пов’язаний з ефективністю української економіки. Курс гривні напряму залежить від зацікавленості іноземних спекулянтів, інвесторів (назву їх так), тобто покупців українських державних облігацій (ОВДП).  

Від чого взагалі залежить курс гривні

Курс валют формується виходячи з конкретного статичного співвідношення попиту і пропозиції іноземної валюти на внутрішньому ринку. В країнах з великою потужною економікою основним наповнювачем пропозиції валюти є експортер, який продає на зовнішній ринок свою продукцію. У своїй країні він продає зароблену валюту, аби придбати національну валюту й отримати грошову одиницю для внутрішніх операцій. 

Однак Україна, маючи достатньо непогані показники в аграрному секторі, не формує більшість пропозицій на валютному ринку за рахунок експортерів. Натомість наша країна формує більшість пропозицій валюти коштом іноземних інвесторів-спекулянтів, які вкладають гроші в українські державні облігації. Ці цінні папери мають достатньо високу дохідність, але в гривні. 

Тобто виглядає це наступним чином: кожен вівторок у нас відбувається аукціон з продажу облігацій. Напередодні, залежно від задекларованої дохідності, яку пропонує Міністерство фінансів, іноземці приходять або не приходять в Україну, і відповідно продають або не продають тут валюту, купуючи гривню, яку надалі вкладають в українські державні облігації.

Читайте також

Чому гривня останнім часом послабла

Національний банк України правий, що можлива агресія Російської Федерації на сході України, загострення через збільшення російських військ на кордоні з Україною відлякувало інвесторів від українських облігацій. 

Однак є ще один момент, про який Нацбанк не сказав. Про те, що дохідність українських облігацій останні декілька аукціонів свідомо була зменшена з надією, що іноземці й в таку дохідність підуть. Ні, вони не пішли, що призвело до певних наслідків. Зокрема, загальний обсяг придбання облігацій замість 13-14 мільярдів гривень, що були минулого місяця, склав спершу 2 мільярди гривень, а потім взагалі 200 мільйонів всього лише на останніх торгах. Це призвело до того, що загальний обсяг пропозицій валюти значно зменшився і гривня послабла. 

Зараз, коли Національний банк підвищить ставку рефінансування 7,5% трошечки підтяглася дохідність на внутрішньому ринку цінних паперів.  Як наслідок, я впевнений, що гривня зараз буде укріплюватися, тому що в наступний вівторок буде аукціон зі значно більш привабливою дохідністю й іноземці підуть на це.     

ринок

(Фото: УНІАН)

Чому зросли ціни на продукти

Насправді у нас постійний ріст цін, це інфляція, єдине що вона може бути більшою чи меншою. Інфляція - це роль індексу росту споживчих цін. Те, що відбувається зараз, слід пов’язати з наступними чинниками. Ми велика аграрна країна, багато експортуємо аграрної продукції й, виходячи з цього, на внутрішньому ринку формується ціна, яка надзвичайно близька до зовнішньої ціни на світовому ринку. І так історично складається, що експортер не буде продавати на зовнішньому ринку дорожче ніж він продає на внутрішньому. А на зовнішньому ринку склалися свої об’єктивні причини, чому підскочили ціни на олію, наприклад, чи зерно. Китай вийшов з величезною пропозицією, він різко збільшує запаси продовольства у своїй країні, тож створив додатковий попит. Як наслідок, різко зросли ціни на зовнішньому ринку, тому автоматично вони зросли й в нас. Однак так не буде постійно. Я думаю, ще місяць ми поживемо в таких умовах і ціни будуть стабілізовані.


Контекст. Національний банк України встановив 22 квітня офіційний курс гривні до долара на рівні 28,06 грн/дол. Відтак гривня ослабла на 5 копійок у порівнянні з попереднім показником. До цього гривня трималася показників попередніх днів і була відносно стабільною. 

1