У НБУ пояснили, чому знецінилася гривня

Курс гривні впав на тлі повідомлень щодо ескалації військових дій на Сході
У НБУ пояснили, чому знецінилася гривня
Гроші, гривня Фото: сторінка НБУ у Фейсбук
20 Квітня 2021, 16:36
читать на русском

Курс гривні до долара на міжбанківському ринку знецінився на 0,3% через повідомлення про ескалацію військових дій на Сході України та через зниження обсягу пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків.

Про це повідомив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

Обмінний курс гривні до долара США на міжбанківському ринку знецінився за тиждень на 0,3% та залишається близьким до рівня 28 гривень за долар США. З урахуванням того, що попит клієнтів банків на іноземну валюту на міжбанківському ринку знизився лише на 2% за тиждень, його домінування над пропозицією іноземної валюти посилилося, що обумовило збільшення чистого продажу іноземної валюти з позиції банків, - написав Данилишин.

Читайте також

За його словами, на готівковому валютному ринку продовжує переважати пропозиція іноземної валюти.

Чиста купівля готівкової іноземної валюти банками у фізичних осіб з початку квітня становила 267 млн доларів США (з початку року – 472 млн доларів США), що дозволяє підтримувати високий рівень валютної ліквідності банків та компенсувати скорочення їх валютної позиції через операції на міжбанківському ринку, - зазначив він.

Данилишин також повідомив, що Національний банк минулого тижня не брав участі в операціях на валютному ринку, проте продовжує здійснювати моніторинг ситуації на ринку та здійснюватиме інтервенції у разі необхідності збалансування попиту та пропозиції на іноземну валюту.

Нагадаємо, економіст Андрій Новак прогнозує, що у 2021 році в Україні очікується зростання курсу долара і девальвація гривні. Однак, на його думку, коронакриза сповільнить темпи падіння української валюти.

Читайте також наш матеріал: Яким буде курс гривні найближчим часом - валютний прогноз від експертів

1