Запрошення Путіна на Донбас - чи переміг Зеленський у дипломатичній суперечці

Ігор Чаленко

політолог

Запрошення Путіна на Донбас - чи переміг Зеленський у дипломатичній суперечці
Фото: УНІАН
23 Квітня 2021, 20:56
читать на русском
Зеленському не слід відповідати Путіну, це програшна тактика

Звернення Зеленського прозвучало за день до виступу Путіна перед Всенародним зібранням в Держдумі, відповідно це було намагання збити рівень ескалації та напруженості. В принципі, як я розумію жодної відповіді від Путіна на той момент, ті хто порадив президентові зробити таке запрошення на Донбас, не очікував насправді.

Хто переміг у суперечці Зеленського та Путіна

Як ми бачимо по виступу пана Путіна на зібрані, який 99% часу витратив на внутрішню політику, не робив аж занадто агресивних випадів ні в сторону Заходу, ні України. Це свідчить про те, що саме свою тактичну місію звернення Зеленського виконало.
Що стосується власне відповіді Путіна, то думаю це варто розцінювати, як знак розуміння і російської сторони, що треба переходити назад в дипломатичний напрямок. Адже найпершою реакцією на звернення Зеленського була заява заступника очільника комітету Ради федерації, де він назвав Зеленського поганим актором. Тобто це вкрай погана крапка в такій історії, тож очевидно, що в Кремлі вирішили її переграти запрошенням Путіним Зеленського до Москви.
Тож зауважу, що з тактичного боку виграш нашої сторони у тому, що все-таки оці випади про актора, які звучали раніше, фактично нівелюються. Це добрий знак до того, що переговори можливі, питання лише на яких умовах і тут уже головне в питанні української сторони.

Володимир Путін

Володимир Путін (Фото: kremlin.ru)

Чи потрібно Зеленському продовжувати суперечку з Путіним

Я думаю, що якщо Офіс президента вибере таку тактику, вона буде програшною. Адже президентові як керівникові зовнішньополітичного напрямку слід перейти до офіційних документів з офіційними листами, де обговорити питання можливої зустрічі, але не в Москві, не на Донбасі, а можливо в якісь третій країні. Як ми бачимо, за схожим форматом запропонував Путіну зустрітися і Байден. Тому думаю, що такий формат підійшов би й Зеленському.

Хоча мушу зазначити, що двостороння зустріч все одно має відбутися в межах нормандського процесу. Це вкрай важливо, адже він і був придуманий для того, щоб не лишати Україну одну з країною-агрессоркою, щоб не було умов які означали б банальну капітуляцію.

Читайте також

Чому Путін заявив про відвід військ від українських кордонів

Насправді ми маємо розуміти, що оголошення відведення і саме відведення - це поки що не тотожне, ми маємо це побачити на супутникових даних. Але, менше з тим, це позитивна інформація. Водночас це не означає, що капітально знижується ризик ескалації протягом цього літнього сезону аж до кінця вересня, коли відбудуться навчання 2021 з Білоруссю. Просто Російська Федерація таким чином показала, що вона може за місяць організувати повномасштабне вторгнення, і водночас готова сісти за стіл переговорів.

Тому це була дійсно така “гра м’язами”, яка водночас у разі необачного і певного імпульсивного стану головнокомандувача РФ могла перетворитися у початок конфлікту. На щастя, цього не відбулося. Те, що перемовний процес на сьогодні має потенціал до відновлення - це вже добре.


Контекст. Український президент Володимир Зеленський звернувся у відео до українців щодо ескалації військового конфлікту з Росією та запропонував президенту Росії Володимиру Путіну зустрітися на Донбасі, де йде війна. У відповідь Путін зазначив, що готовий зустрітися з Зеленським у будь-який момент, але в Москві. В Офісі президента Україні ж повідомили, що Зеленський готує свою відповідь російському президенту.

1