Ексзаступник міністра інфраструктури Лозінський вийшов під заставу

За інформацією ЗМІ, це сталося саме тоді, коли з відпустки вийшов "потрібний" суддя
Головне
Ексзаступник міністра інфраструктури Лозінський вийшов під заставу
22 Липня 2023, 12:46
читать на русском

З-під варти під заставу в 2,5 млн грн вийшов ексзаступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Лозинський.

Про це повідомила журналістка Тетяна Ніколаєнко.

"Адвокати раптом десь нашкребли на заставу 2,5 млн, і внесли її. І зробили це якраз під вихід з відпустки судді Шкодіна, який і до того благоволив до Лозинського. От що автоматичний розподіл справ робить всесильний. І дружба родичок судді та фігурантів справи", – написала вона.

Далі журналістка процитувала видання "Слово і діло", яке раніше писало, що рідна сестра слідчого судді Вищого антикорупційного суду Ярослава Шкодіна була співавтором низки наукових публікацій разом із фігурантом справи колишнього заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозінського. Також родичка судді дружить із дружиною фігуранта справи.

Як стверджують джерела видання, сестра судді Шкодіна Ірина була співавтором низки наукових публікацій разом із заступником директора з управління проєктами державного інституту "УкрНДІводоканалпроект" Максимом Бабенком. Його роль досліджується в рамках справи Лозінського, оскільки, за версією слідства, "відкати" здійснювалися саме із закупівель державного інституту "УкрНДІводоканалпроект".

Водночас суддя Шкодін обирав запобіжні заходи ексзаступнику міністра Лозинському та ще одному фігуранту справи – Олександру Крошці. Ексзаступнику міністра заборонили спілкуватися з Бабенком, який зараз перебуває у справі у статусі свідка. До того ж Бабенко очолює департамент роботи з проблемною заборгованістю "Нафтогаз України", де головою правління є Олексій Чернишов. Останній теж фігурує у справі Лозинського у статусі свідка, ексзаступника міністра заборонили і з ним спілкуватися.

Також, за словами співрозмовників з НАБУ, сестра Шкодіна товаришує із дружиною Бабенка Оленою Христофоровою. Вони працюють разом у Харківському національному університеті імені В.М. Каразіна і є друзями у соцмережі Facebook. Спільна робота Ірини Шкодіної та Олени Христофорової підтверджується на сайті ВНЗ.

Нагадаємо, НАБУ затримало заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського. Справа стосується розкрадання бюджетних коштів при закупівлі генераторів. Розслідування ведеться за статтями 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди). Під час проведення обшуків в офісі підприємців було виявлено та вилучено 920 тис. грн та 38,7 тис. дол.

Наступного дня Лозинського звільнили з посади, а 24 січня ВАКС обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з електронним браслетом. Хоча НАБУ та САП просили заарештувати Лозинського з альтернативою 50 млн гривень застави.

Проте 17 лютого апеляційна палата ВАКС скасувала домашній арешт Лозинського - його взяли під варту з можливістю вийти під заставу у 50 млн гривень.

У березні суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, а у квітні змінили арешт на 9,93 млн гривень застави.

1