Ексзаступник секретаря РНБО Олег Гладковський, котрого розшукує НАБУ, переховується в Іспанії

Там же від правосуддя ховається і його син Ігор, який проходить у справі "Укрспецекспорту"
Головне
Ексзаступник секретаря РНБО Олег Гладковський, котрого розшукує НАБУ, переховується в Іспанії
17 Квітня 2024, 13:41
читать на русском

Колишній заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, котрого розшукує НАБУ, переховується у Королівстві Іспанія. Там само мешкає і його син Ігор.

Про це пише низка телеграм-каналів.

Гладковського звинувачують у зловживаннях на 17 000 000₴ при закупівлі машин для ЗСУ. Він та ексзамміністра оборони та директором департаменту Міноборони Ігор Павловський звинувачується в організації закупівлі вантажівок підвищеної прохідності за незаконно збільшеними цінами. 19 жовтня 2019 ВАКС Гладковського із альтернативою внесення 10 600 000₴ застави. 21 жовтня за нього внесли заставу.

У березні 2022 року суд передав заставу на користь ЗСУ та змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання. Обвинувачений перестав з'являтися на судових засіданнях та взагалі виїхав за кордон.

Павловський, Гладковський і ексдиректор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки МОУ Андрій Араптанов у 2017 організували закупівлю за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія "Богдан Моторс" Гладковського.

Але рівень локалізації мав становити не менше 60%. Автівки «Богдан Моторс» не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації у 10%.

Пізніше рівень локалізації зменшили до 20%. Однак, як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перекладе на бюджет, що згодом підтвердять залучені спеціалісти Держаудитслужби в ході перевірки.

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту МОУ, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з Павловським.

У серпні 2022  ВАКС призначив справу до розгляду.

Нагадаємо, сину Гладковського заочно оголосили підозру за продаж "Укрспецекспорту" висотомірів за завищеними цінами.

Слідство встановило, що колишній керівник ДК "Укрспецекспорт", зловживаючи своїм службовим становищем, уклав договір із компанією, підконтрольною сину експершого заступника секретаря РНБО України про придбання бортового радіоелектронного обладнання (висотомірів) за цінами, умисно завищеними майже у 7 разів (близько 450 тисяч доларів).

Після сплати держкомпанією передбаченої договором суми, співучасники схеми розпорядились отриманими коштами на власний розсуд, а частина з них в сумі орієнтовно 170 тис. доларів була передана безпосередньо сину експершого заступника секретаря РНБО України. Нині Ігор Гладковський перебуває за кордоном.

Гладковський є учасником ще одного кримінального провадження. Справа стосується одержання 950 тисяч гривень неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення керівником "Укрспецекспорту". Ця справа наразі слухається у суді.

Довідково: Олег Гладковський - бізнес-партнер п'ятого президента України Петра Порошенка, фігурант гучних корупційних скандалів і колишній військовий чиновник.

Основний скандал, який розгорівся навколо Олега Гладковського (Свинарчука) - це звинувачення в корупційних схемах, пов'язаних з компанією "Укроборонпром" і розкраданні великих грошових коштів на оборонних закупівлях.

Читайте також

1