Епідеміолог розповіла, чи захищають наявні COVID-вакцини від штаму "Омікрон"

Вакцинація профілактує тяжкий перебіг захворювання
Епідеміолог розповіла, чи захищають наявні COVID-вакцини від штаму "Омікрон"
Вакцина (Фото: Reuters)
22 Грудня 2021, 04:44
читать на русском

Більшість вакцинованого населення переносить у легкій формі будь-які штами COVID-19. Новий штам "Омікрон", це ще не означає повноцінно новий вірус. Відтак, певний відсоток захисту є.

Про це розповіла епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк в інтерв'ю ТСН.ua.

Багато останніх досліджень показують, що більшість вже наявних вакцин або зовсім неефективні, або малоефективні проти "Омікрону".

Ті дослідження, які фігурують у мережі, з приводу неефективності вакцин, тут дуже треба добре вникати, що це за дослідження, на якій вибірці зроблені та стосовно чого проводилося дослідження. Тобто, якщо ми говоримо в цілому про ефективність проти захворювання, то взагалі мало вакцин гарантують 100% захист. Більшість вакцин гарантують профілактику тяжкого перебігу COVID-19, - розповіла медик.

За її словами, новий штам, це ще не означає повноцінно новий вірус. У будь-якому випадку залишається та частина білка, що є основою вірусу. А деякі частинки модифікуються та утворюються нові штами. Тож у будь-якому випадку певний відсоток захисту є. І якщо він є, звісно, треба ним користуватися.

Сояк додала, що медики дуже давно не розраховують на 100-відсотковий захист, але, знову ж таки, чому б додатково не зменшити ті ризики, які є для людини, особливо якщо ця людина з груп ризику. Вона впевнена, що вакцинація все одно діє, оскільки профілактує тяжкий перебіг захворювання.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я дали п'ять рекомендацій українцям через поширення нового штаму коронавірусу "Омікрон".

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов прогнозує, що нова хвиля коронавірусу накриє Україну в лютому 2022 року. Йдеться про поширення штаму "Омікрон".

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреісус заявив, що новий штам хвороби COVID-19 "Омікрон" зафіксували вже у 77 країнах.

Читайте також

1