Штам "Омікрон" викликає занепокоєння через ризик повторного інфікування - МОЗ

Вірус має понад 30 мутацій
Важливо
Штам "Омікрон" викликає занепокоєння через ризик повторного інфікування - МОЗ
Медпрацівники у захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)
29 Листопада 2021, 16:03
читать на русском

Штам коронавірусної хвороби "Омікрон" Всесвітня організація охорони здоров’я назвала таким, що викликає занепокоєння.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Кількість випадків цього варіанту збільшується майже у всіх провінціях Південно-Африканської Республіки. Новий штам може мати близько 30 мутацій, з яких частина викликає серйозне занепокоєння через можливий ризик повторного інфікування, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності вакцинного захисту, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що випадки зараження цим штамом вже виявили у Південно-Африканській Республіці, Ботсвані, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Станом на 26 листопада нові випадки також були виявлені у Бельгії, Гонконгу та Ізраїлі. Усі зараження були пов’язані із подорожами до Африканських країн.

Проте, не зрозуміло, чи передається "Омікрон" швидше, ніж, до прикладу, штам "Дельта". Також невідомо, чи викликає нова мутація більш важкий перебіг захворювання у порівнянні з іншими варіантами.

Водночас немає жодних даних, які б стверджували, що вакцина проти COVID-19 не ефективна проти штаму "Омікрон". Для того, щоб визначати ефективність вакцини проти нового штаму необхідні подальші дослідження.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) кваліфікувала новий штам коронавірусу SARS-CoV-2, який отримав назву "Омікрон". Він несе вищий ризик зараження, ніж інші варіанти.

Читайте також