Загроза поширення "омікрону": Україна запроваджує нові обмеження

В Україні запроваджують самоізоляцію для громадян при в'їзді в країну
Головне
Загроза поширення "омікрону": Україна запроваджує нові обмеження
Коронавірус, лікарня (фото: kyivcity.gov.ua)
29 Листопада 2021, 15:38
читать на русском

Україна посилює захист від нового коронавірусного штаму "омікрон", який з ПАР вже поширився у Європі.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я України, вирішено, що українці, що перебували у країнах, де виявлено штам "омікрон", мають пройти самоізоляцію після повернення в країну.

Зазначається, що МОЗ наразі розробляє заходи для запобігання зараженню громадян України цим штамом коронавірусу.

Зокрема, для мандрівників, які провели у Південно-Африканській Республіці, Республіці Ботсвана, Зімбабве, Намібії, Королівстві Лесото, Королівстві Есватіні, Республіці Мозамбік більш як 7 днів протягом останніх 14 днів, потрібно пройти 14-денну самоізоляцію.

Дослідження нового штаму тривають. Очікується, що більше інформації буде доступно найближчими тижнями. Але вже зараз ми закликаємо наших громадян утриматися від поїздок до країн, де було виявлено новий штам. На урядовій нараді в понеділок вранці ухвалено рішення не пускати на територію України без проходження самоізоляції осіб, які перебували на території визначених країн Південної Африки більше ніж 7 днів протягом останніх 14 днів. Надалі перелік країн може бути розширений, – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

У МОЗ закликали українців, які наразі перебувають на території зазначених країн, дотримуватися протиепідемічних вимог, невідкладно звертатися до місцевих медичних закладів у разі появи симптомів захворювання.

Водночас Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Південно-Африканської Республіки, Ботсвани, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве.

У МОЗ зазначили, що наразі невідомо, чи викликає коронавірус штаму "омікрон" тяжкий перебіг хвороби.

Нагадаємо, вперше новий штам був виявлений у Ботсвані та ПАР, потім вірус проник до Європи. Також стало відомо, що "Омікрон" виявлено у європейців, які повернулися з Африки.

Передбачається, що штам є високозаразним, проте невідомо, наскільки він здатний "минати" антитіла, вироблені в організмі після вакцинації.

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Росії Меліта Вуйнович закликала не панікувати через появу нової мутації коронавірусу. Вона заявила, що не відомо, чи обходитиме новий штам вакцину, і наскільки він знизить ефективність вакцин.

Читайте також