Епідеміолог розповіла, як швидко передається штам "Дельта"

Хворі на новий штам мають тяжкий перебіг хвороби
Епідеміолог розповіла, як швидко передається штам "Дельта"
Коронавірус, лікарня (фото: kyivcity.gov.ua)
28 Червня 2021, 01:39
читать на русском

Новий штам коронавірусу "Дельта" (або індійський) має високу ймовірність розповсюдження та тяжкий перебіг у разі хвороби. Він передається від людини до людини лише за 5-10 секунд.

Про це заявила епідеміолог, експерт ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград в етері телеканалу "Україна 24".

Вона розповіла, що на сьогодні штам "Дельта" є головною проблемою на рівні Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Вірус має кілька нехороших з точки зору медицини характеристик. Перше - він істотно збільшує контагіозність. Тобто якщо нам раніше потрібно було 15 хвилин і більше бути біля особи, яка була інфікована, щоб і ми були задіяні в епідемічному процесі, то сьогодні достатньо від 5 до 10 секунд - і всі, хто навколо інфікованої людини, будуть мати достатню інфікуючу дозу і високий ризик зараження, - сказала вона.

За словами Виноград, мутований штам "Дельта" буквально вислизає з-під імунної відповіді. Тобто вакциновані і ті, хто перехворів, все одно залишаються в групі ризику зараження, але можуть переносити його в легшій формі.

Нагадаємо, що індійський ("Дельта") має здатність швидко передаватися від людини до людини, а також викликає тяжкий перебіг хвороби. Але всі вакцини від COVID-19, які схвалені міжнародними регуляторами, однакового ефективні проти нового штаму.

Читайте також

1