Епідеміолог розповіла, які забуті у мирний час хвороби може спровокувати війна в Україні

Наталія Виноград висловила стривоженість за ті інфекції, які прийдуть з окупантами бозна-звідки
Епідеміолог розповіла, які забуті у мирний час хвороби може спровокувати війна в Україні
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
10 Червня 2022, 17:35
читать на русском

Внаслідок війни в Україні можуть виникнути хвороби, про які у мирний час всі уже забули. Зокрема холера, туберкульоз, гепатити В і С, воші, правець, черевний тиф, дизентерії тощо.

Про це розповіла завідувачка кафедри епідеміології Львівського медуніверситету Наталія Виноград в інтерв'ю "НВ".

За її словами,  є таке поняття як "інфекції війни", і їх перелік буде різним, наприклад, для Африки і для Азії. Тому що в такі часи активуються усі ті інфекції, які були притаманні конкретній території раніше.

В Україні зараз сталося масштабне внутрішнє переміщення осіб у місця гуртового проживання. Внаслідок довготривалого перебування цих людей у неадекватних гігієнічних умовах в укриттях та підвалах першою постає величезна проблема педикульозу, чи простою мовою вошей, - розповіла епідеміолог.

Педикульоз - типова проблема для воєнного часу, і з нею пов’язана низка небезпечних інфекційних захворювань, які передаються з цими паразитами. Зокрема волинська або траншейна гарячка та висипний тиф.

Також дуже вірогідним є спалах респіраторних інфекцій. В першу чергу мова йде про туберкульоз, оскільки перебування людей тривалий час в укриттях дається в знаки. Також через велику кількість відкритих травм серед цивільних та військових серйозною проблемою можуть стати гепатити B і С.

Крім того, зараз у нас порушена імунопрофілактика і як наслідок велика частина населення буде не захищена від раніше контрольованих інфекцій. Багато контакту з землею в окопах і підвалах — це правець, багато тварин, які втратили господарів та переховуються в лісах — це сказ. Через поганий доступ до їжі та порушений харчовий ланцюг ми реально боїмося епідемії кишкового сальмонельозу чи черевного тифу, а також дизентерії, - сказала Виноград.

Епідеміолог висловила стривоженість за ті інфекції, які прийдуть з окупантами бозна-звідки. З невідомих територій, як то Бурятія чи Інгушетія, можна отримати несподівані для себе варіанти генетично нових збудників звичних недугів або ж зовсім екзотичні захворювання.

Нагадаємо, що головний державний санітарний лікар Ігор Кузін запевняє, що Україна готова до можливого спалаху холери, але допускає ймовірність захворювання лише на територіях, де відбуваються бойові дії та існують проблеми з водою.

Читайте також

1