ЄС хочуть запровадити паспорти вакцинації від COVID-19

Планують також створити базу даних для реєстрації щеплень
ЄС хочуть запровадити паспорти вакцинації від COVID-19
Паспорт
26 Лютого 2021, 12:34
читать на русском

У Європі хочуть впродовж трьох місяців створити паспорти про вакцинацію від коронавірусу.

Про це заявила канцлерка Німеччини Анґела Меркель після саміту ЄС, пише DW.

Ми всі згодні, що потрібен цифровий сертифікат про щеплення. Потрібно близько трьох місяців, щоб створити відповідні технічні можливості. Проте, це не означає, що подорожувати можуть лише ті, хто має паспорт вакцинації, – сказала вона.

У ЄС кілька місяців обговорюють паспорти вакцинації, які в майбутньому можуть дати певні привілеї їхнім власникам, зокрема, можливість подорожувати. Австрія, Греція, Іспанія, Кіпр й Італія підтримують такий підхід.

Водночас у Франції та Німеччині вважають, що такі документи можуть бути передчасними, оскільки дані про ефективність вакцин для запобігання передачі коронавірусу людині є неповними.

Читайте також

Поки що жодного політичного рішення у ЄС з цього приводу не ухвалено. Наразі держави-члени ЄС погодилися про необхідність розробки взаємно визнаних доказів вакцинації. Для цього планують створити базу даних для реєстрації щеплень і персоналізованого QR-коду для щеплених осіб.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що паспорти вакцинації від COVID-19 не повинні використовуватися для міжнародних поїздок. Наразі невідомо, як вони можуть захистити суспільство від поширення коронавірусу.