ЄСПЛ зобов'язав росію забезпечити права полонених захисників Маріуполя

Полонені повинні отримувати належну медичну допомогу
ЄСПЛ зобов'язав росію забезпечити права полонених захисників Маріуполя
Азовсталь Фото: Дмитро Козацький, Орест https://twitter.com/kozatsky_d
24 Серпня 2022, 18:51
читать на русском

23 серпня Європейський суд з прав людини у терміновому порядку розглянув клопотання України щодо дотримання Росією прав полонених захисників України та поширив застосування термінових вказівок у міждержавній справі "Україна проти Росії (Х)" щодо військовополонених

Про це йдеться у повідомленні Міністерства юстиції України.

Розглянувши клопотання України ЄСПЛ зазначив, що у справі "Олійниченко проти Росії та України" ним надано Російській Федерації термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Конвенцією прав, включаючи медичну допомогу, що охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності (стаття 3 Конвенції) та/або праву на життя (стаття 2 Конвенції), — заявили у відомстві.

Як наголосили в ЄСПЛ, надані РФ вказівки щодо українських військовополонених продовжують діяти, та вказали, що вони також застосовуються й у міждержавній справі "Україна проти Росії (Х)".

Крім того, ЄСПЛ терміново поінформував Комітет міністрів Ради Європи про вказане рішення.

Рішення ЄСПЛ є підтвердженням того, що суд уважно ставиться до усіх справ, пов’язаних зі збройною агресією, незважаючи, чи то міждержавна, чи індивідуальна справа. Тимчасові заходи у міждержавній справі України проти Росії тепер також охоплюють і права військовополонених, – зазначила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Мін'юст і Міністерство закордонних справ України подавали до ЄСПЛ низку нових вимог щодо забезпечення права на життя та заборону катування стосовно полонених українських захисників "Азовсталі".

Читайте також