"Червоний Хрест" відхрестився від гарантування безпеки полонених бійців з "Азовсталі"

Організація перевела стрілки на "сторони конфлікту"
"Червоний Хрест" відхрестився від гарантування безпеки полонених бійців з "Азовсталі"
Червоний Хрест (фото: Mustang Wanted)
4 Серпня 2022, 08:33
читать на русском

Організація Міжнародного комітету Червоного Хреста оприлюднила заяву щодо вбивства українських полонених з "Азовсталі" у колонії в Оленівці Донецької області.

У Червоному Хресті заявляють, що не гарантували безпеку українських військовополонених, бо зробити це можуть лише сторони конфлікту.

Ми не гарантували безпеку військовополонених, котрі опинилися в руках ворога, бо це не в наших силах. Ми наперед роз'яснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов'язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та суспільної цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених, — йдеться у заяві МКЧХ.

В організації стверджують, що надіслали запит на доступ до колонії в Оленівці одразу після того, як дізнались про атаку 29 липня. При цьому запит стосувався також доступу до всіх місць, де могли перебувати чи лікуватись військовополонені.

Ми будемо продовжувати запитувати доступ до військовополонених, які утримуються або містилися в Оленівці, та в будь-яких інших місцях, де утримуються військовополонені, керуючись нашими гуманітарними зобов'язаннями та нашим мандатом відповідно до Женевських конвенцій, — додали в Червоному Хресті та запевнили, що готові розгорнути роботу в Оленівці.


Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по поранених і загиблих в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Тим часом російські бойовики заявили українській стороні про готовність віддати тіла загиблих в Оленівці військових, зокрема "азовців", лише "після закінчення розслідування".

1