Генпрокурор назвав причину масового вбивства українських військових в Оленівці

Корпус в колонії, безперечно, знищено не ракетним обстрілом
Генпрокурор назвав причину масового вбивства українських військових в Оленівці
Андрій Костін Фото: https://www.facebook.com/andriy.kostin.5
1 Серпня 2022, 21:58
читать на русском

Генеральний прокурор України Андрій Костін назвав причину масового вбивства військовополонених в Оленівці, що на окупованій частині Донецької області.

Про це Костін розповів в етері національного телемарафону.

Що стосується масового вбивства українських громадян, які є військовополоненими, відповідно до норм Міжнародного гуманітарного права, в Оленівці, невідкладно було розпочато кримінальне провадження, і мені доповідають що три години, що відбувається у цьому кримінальному провадженні.

Наразі ми залучили наших міжнародних експертів, і вже є поради міжнародних експертів, які співпрацюють з Офісом генерального прокурора, і хочу вже повідомити, що попередні висновки наших міжнародних експертів свідчать про те, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя. Це попередні висновки декількох міжнародних експертів, - каже генпрокурор.

За словами Костіна, міжнародні експерти переконані, що це, безперечно, - не ракетний обстріл.

Це також підтверджується тією інформацією, яку наразі опрацьовують органи досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генерального прокурора, - додав він.

Що стосується конкретних осіб, то невідкладні слідчі дії розпочаті, вони тривають, але це питання є складнішим.

На мій погляд, пріоритетним зараз є викриття російської пропаганди та дезінформації про можливий підрив цієї будівлі (корпусу колонії в Оленівці - ред.) ракетними системами типу HIMARS, про те, що вони намагаються зараз стверджувати. Але ще раз хочу сказати, що ми маємо вже попередні висновки міжнародних експертів про те, що це було наслідком застосування термобаричної зброї, якою користується саме країна-агресорка, - підсумував генпрокурор.

Читайте також

Нагадаємо, зранку 29 липня російські пропагандисти повідомили, що ЗСУ обстріляли колонію в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Влада так званої "ДНР" стверджує, що внаслідок обстрілу загинули не менше 53 українських військовополонених.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву щодо трагедії в Оленівці Донецької області, де російські бойовики обстріляли колонію, в якій перебували українські військовополонені.

Представник ГУР у коментарі Суспільному сказав, що це обстріл колонії був провокацією росіян: "Бо встановити звідки був обстріл фахівцям досить просто. Поки жодних подробиць по пораненим і загиблим в них немає".

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

Своєю чергою очільник МЗС України Дмитро Кулеба закликав усіх партнерів жорстко засудити обстріл окупантами колонії в Оленівці, де загинули та отримали поранення наші військовополонені, і визнати росію державою-терористом.

Один із непрямих доказів того, що саме рф вбила українських військовополонених в Оленівці — повідомлення в їхніх ЗМІ, що ніхто із співробітників ізолятора не постраждав.

Читайте також

1