Європарламент готовий назвати Росію "державою-ізгоєм"

У ЄС вважають, що напад Путіна на Україну - це міжнародний тероризм
Європарламент готовий назвати Росію "державою-ізгоєм"
Європарламент (Фото: Вікіпедія)
1 Березня 2022, 15:52
читать на русском

До Європейського парламенту внесено проєкт резолюції, яка класифікує Росію як "держава-ізгой" через вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Згідно з проєктом, підтриманим більшістю парламентських фракцій, пропонується розширити санкції "з метою стратегічного ослаблення російської економіки та промислової бази, особливо щодо військово-промислового комплексу".

Йдеться про скорочення імпорту нафти і газу з Росії та повне виключення Росії та Білорусі із системи міжнародних платежів Swift. Порти ЄС також мають бути закриті для російських судів, а морське сполучення з Росією має бути припинено.

Резолюція Європарламенту, яка, як очікується, буде ухвалена 1 березня, не має обов'язкової сили.

1 березня під час спеціального засідання Європарламенту високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що "слід більш стратегічно думати про себе і про світ":

Слід замислитись про інструмент примушення перед обличчя таких ворогів, безрозсудних ворогів. Щоб мати мир, ми мусимо його завоювати. Це говорить нам Путін. Ми будемо підвищувати свій оборонний потенціал, щоб запобігти війні. Очевидно, що наше стримання було недостатнім, але зараз ми реагуємо таким чином, якого не очікував Путін. Ми показуємо, що ми не принесемо в жертву нашу свободу і свободу інших.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель зазначив, що коли ця війна почалася, Володимир Путін думав, що зможе порушити європейську єдність, але йому не вдалося:

Він думав ми будемо шукати виправдання для того, щоб не приймати рішення, але помилився. Він думав, що зможе швидко взяти Україну, але в цьому теж помилявся, бо українці боряться. Він думав, що завдасть смертельного удару правовладдю і свободі, але помилився.

Шарль Мішель вважає, що напад Путіна на Україну - це міжнародний тероризм:

Ми повинні підтримати Україну і ми підтримуємо. Ми об’єднані, міцні, наші дії координовані, ми об’єднані з Великою сімкою, ми хочемо надати спільний сигнал - Росія припини агресію, іди додому негайно.

Нагадаємо, 23 лютого президент України Володимир Зеленський підписав із президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Науседою заяву про підтримку надання Україні статусу країни-кандидата у члени Європейського Союзу.

27 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вважає Україну однією з країн Європи і хоче бачити її у ЄС.

28 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна звертається до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання до ЄС за новою спеціальною процедурою.

1 березня Європейський парламент ухвалив заявку України на вступ до Європейського Союзу. Вже розпочато спеціальну процедуру вступу.

1