Євросоюз закликає Киргизстан провести нові вибори

ЄС залишається готовим співпрацювати із владою Киргизької Республіки
Євросоюз закликає Киргизстан провести нові вибори
Прапор ЄС (фото: з відкритих джерел)
13 Жовтня 2020, 16:20
читать на русском
Після скасування результатів парламентських виборів у Киргизстані, Євросоюз закликав владу країни поважати демократичні права народу країни та організувати нові вибори за спостереження ОБСЄ.

Про це повідомляється у заяві речника ЄС, яка оприлюднена у вівторок на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Європейський Союз узяв до уваги оголошення недійсними результатів парламентських виборів від 6 жовтня Виборчою комісією Киргизької Республіки. ЄС також врахував занепокоєння, що були висловлені громадянами Киргизстану та міжнародним співтовариством щодо процедурних недоліків під час призначення нового прем’єр-міністра. Ці занепокоєння мають отримати відповідь, - йдеться у документі.

Речник наголосив, що ЄС залишається готовим співпрацювати із легітимною владою Киргизької Республіки, та підкреслив ключову роль президента у тому, щоб скерувати політичний процес у напрямку пошуку виходу із поточної кризи шляхом інклюзивного діалогу в усьому політичному спектрі, та в організації нових вільних і справедливих виборів відповідно до міжнародних стандартів та за спостереження з боку ОБСЄ. Євросоюз повною мірою підтримує демократичне право народу Киргизстану скористатися своїми голосами вільно від будь-якого втручання або порушень.

Читайте також

Критично важливо, щоб усі політичні сили розпочали діалог та діяли в рамках Конституції для пошуку сталого рішення до того, як будуть організовані нові вибори. У цьому зв’язку ЄС закликає до тісної співпраці з ОБСЄ. В цей час влада Киргизстану має поважати верховенство права та базові свободи, включаючи свободу слова та мирних зібрань, - йдеться у заяві.

Нагадаємо, що 5 жовтня, у столиці Киргизстану Бішкеку почалися багатотисячні акції протесту після парламентських виборів. Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що політичні сили спробували незаконно захопити державну владу.

Водночас Центральна виборча комісія Киргизстану не визнала підсумки парламентських виборів у країні.

6 жовтня, подав у відставку спікер Жогорку Кенеша (парламента Киргизстану) Дастан Джумабеков. Пізніше звільнився прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов. Коаліція парламентської більшості вирішила обрати прем'єр-міністром Садира Жапарова, який повинен представити парламенту програму, структуру і склад уряду.

1