Фантомні патрулі виїхали на дороги: що чекає на водіїв-порушників

Автопатрулі "каратимуть" за перевищення швидкості на дорогах
Головне
Фантомні патрулі виїхали на дороги: що чекає на водіїв-порушників
Фантомні патрулі Фото: https://t.me/patrolpolice_ua/1550
25 Січня 2022, 09:22
читать на русском

Фантомні патрулі почали працювати на автодорогах України з 8 години ранку 25 січня.

Автомобілі марки Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції рухатимуться в автомобільному потоці на автошляхах та фіксуватимуть правопорушення.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький повідомив, що надалі марки та моделі авто у патрульній поліції не будуть називати, аби водії не здогадувалися, який з автомобілів задіяний у фантомному патрулі.

Це автомобілі патрульної поліції, які візуально не відрізнятимуться від інших автомобілів-учасників дорожнього руху. Насамперед — це пересувні комплекси фіксації швидкості транспортних засобів під час руху, які можуть фіксувати до 50 рухомих цілей одночасно. "Фантоми" працюють на базі автомобіля Skoda Kodiaq та інтегрованої системи контролю швидкості рухомих транспортних засобів, зчитування та розпізнавання номерних знаків із подальшою перевіркою в базах даних. Це складний програмно-апаратний комплекс, який дає змогу фіксувати адміністративні правопорушення в автоматичному режимі.

Фантомні патрулі Фото: mvs.gov.ua

У разі автоматичної фіксації "фантомом" порушень на дорозі, дані відправляються до системи автоматичної фіксації. Після чого автоматично формується постанова про адміністративне правопорушення. Уповноважений поліцейський, проаналізувавши отримані матеріали, виносить адміністративну постанову з накладанням кваліфікованого електронного підпису. Тобто унеможливлюється людський фактор і таку постанову неможливо підробити.

Фантомні патрулі Фото: mvs.gov.ua

Як відбувається фіксація адмінправопорушення:

  • Автофантоми оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які надають змогу проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого фантому, так і коли фантом стоїть в певному місці.
  • Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою в базах даних.
  • Потім метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка відповідні метадані опрацьовує та автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення. До відповідальності, в такому випадку, притягується власник авто або належний користувач.

Білошицький розповів, що майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника.

Чи може бути фіксація правопорушень не в автоматичному режимі:

  • Так. Не в автоматичному режимі фіксація порушень ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими оснащений автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто. Як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло чи перетин подвійної суцільної, де це дійсно могло призвести до надсерйозних наслідків.

Як буде відбуватися притягнення до відповідальності таких водіїв:

  • У "фантомі" патрулюють інспектори. У такому разі вони, відповідно до вимог статті 35 ЗУ "Про Національну поліцію", будуть зупиняти автомобілі порушників та розглядати справи про адмінправопорушення. Притягуватись до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, яких зупинили.

У поліції кажуть: на сьогодні чотири спецавтомобілі-фантоми готові до використання в практичній діяльності патрульної поліції для здійснення фіксації порушень ПДР.

Білошицький розповів, у 2022 році заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів, а у 2023 - 110.

Днями міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів, що нові поліцейські автомобілі "фантоми" мають насамперед превентивну функцію. Їхнє завдання — запобігти правопорушенню та можливим негативним наслідкам на дорозі.

Міністр зазначив, що автомобілі "фантоми" фіксуватимуть порушення швидкісного режиму транспортними засобами в обох напрямках дорожнього руху: як у попутному напрямку, так і у зворотному.

Детальніше про роботу "фантомних патрулів" читайте у нашому матеріалі: Поліція в Україні фіксуватиме порушення прямо на ходу: подробиці.

Читайте також

1